Dansker og nordmand blev dræbt i et sikkert og trygt område
De to kvinder havde slået lejr i Atlasbjergene søndag aften, men mandag blev de fundet dræbt, og nu efterforskes sagen som mulig terror.
Det er i et ellers sikkert og trygt område i Atlasbjergene, at danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland blev dræbt.
Det siger Ellen Chakir, som har boet i Marokko i 12 år, og som også ejer et hotel i området.
De to kvinder var på vej tilbage fra en tur i bjergene, da de satte deres telt op søndag aften.
Morgenen efter fandt nogle turister på vandretur ligene af 24-årige Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige Maren Ueland. Onsdag aften kom det frem, at de marokkanske myndigheder ifølge Udenrigsministeriets Borgerservice og PET efterforsker mulige terrorvinkler i sagen.
Aldrig udsat for noget
Ellen Chakir har selv trekket i det område i Atlasbjergene, hvor drabene blev begået, og hun fortæller, at det generelt er et sted, hvor der er masser af mennesker på vandretur.
- Jeg har aldrig været udsat for noget som helst i alle de år, jeg har rejst her, siger hun.
Men hun fortæller også, at hun personligt havde taget en guide med, hvis hun skulle ligge i telt om natten.
- Det er ikke normalt at gøre det på egen hånd. Og det, man skulle være bange for, er vilde dyr og andre ting, man som dansker eller nordmand ikke rigtig er vant til, siger Ellen Chakir.
Efterforskes som mulig terror
Som led i efterforskningen af drabene på Louisa Vestager Jespersen og Maren Ueland har de marokkanske myndigheder anholdt en person, som har forbindelse til en ekstremistisk gruppe.
Det oplyser det marokkanske anklagemyndighed i en pressemeddelelse onsdag aften. Flere andre mistænkte er identificeret og eftersøges.
De marokkanske myndigheder har også oplyst den danske efterretningstjeneste (PET), at sagen om drabene efterforskes som terror, og at den foreløbige efterforskning peger på, at drabene muligvis kan relateres til terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS). Det oplyser PET til TV 2
Udenrigsministeriets Borgerservice bekræfter i en mail til TV 2, at man har oplysninger om, at de marokkanske myndigheder efterforsker mulige terrorvinkler i sagen.
Den marokkanske anklagemyndighed bekræfter, at de også efterforsker en video, som ifølge flere medier viser drab på en kvinde. Det har politiet i Danmark bekræftet.
- Vi er bekendt med, at der florerer de her videoer på nettet - og vi er ved at undersøge ægtheden, oplyser Rigspolitiet til TV 2.
Berørt ambassadør
Udenrigsministeriet har i lyset af sagen justeret sin rejsevejledning til Marokko, så man nu opfordrer danskere til at udvise forsigtighed i bjergområderne.
Det siger den danske ambassadør i Marokko, Nikolaj Harris.
- Jeg er dybt påvirket af sagen, og vi føler med de pårørende. Sagen får stor opmærksomhed her i Marokko og vi får mange tilkendegivelser af sorg fra marokkanere. Sagen ryster Marokko, siger Nikolaj Harris.
- Da jeg blev klar over sagens alvor, rejste jeg til Marrakech, og jeg er her for at bistå familien i Danmark med at skabe klarhed over sagen. Jeg vil ikke gå i detaljer, men der pågår en efterforskning, og vi følger sagen tæt sammen med vores norske kolleger, siger han.
Slog lejr tæt på de dræbte
Tidligere har flere medier skrevet, at tre personer skulle være anholdt for drabene, men af de nye oplysninger fra den marokkanske anklagemyndighed nævnes kun én anholdt. Onsdag kom det frem, at de mulige gerningsmænd ifølge politiets oplysninger havde slået lejr nogle få hundrede meter fra de to kvinders telt ved Toubkal-bjerget - cirka 50 kilometer syd for byen Marrakech.
Kvinderne blev dræbt med en skarp genstand omkring halsen, har det marokkanske indenrigsministerium oplyst, og de lå inde i teltet ifølge tv-stationen 2M.
Politiet siger, at man har fundet et forladt telt, hvor der var tøj, mad og et id-kort til en af de mænd, der er anholdt, skriver 2M.
- Når man opgiver et telt med sine personlige ejendele, må man virkelig have haft skyldfølelse, siger en politikilde til 2M.
Nordmand mødte ofrene
Louisa Vesterager Jespersen og Maren Ueland studerede friluftsliv-, kultur- og naturvejledning sammen på et universitet i Norge. De var på ferie i Marokko og var søndag nået til Imlil. Byen i Atlasbjergene bliver ofte brugt som startsted for udflugter til bjerget Toubkal, der er Nordafrikas højeste bjerg.
Norske Mikael Jacobsen Vang talte med kvinderne få timer inden, de blev dræbt.
Han var på en guidet tur med ni andre europæere i området, da de to kvinder spurgte ham, om han vidste, om de måtte bruge deres medbragte stegepande.
- Jeg hilste på dem, og de præsenterede sig. De fortalte, at de var på tur, og at de rejste alene, siger han.
Mikael Jacobsen Vang fik det indtryk, at de havde situationen under kontrol.
- Jeg følte mig ikke utryg. Der var heller ikke noget, der kunne tyde på, at det var utrygt. Folk var venlige, og der var god stemning, fortæller han.