Trumps kontroversielle fond opløses - anklaget for at være velgørenhed til Trump selv

16x9
Som nyvalgt præsident overrækker Donald Trump her en check til en hundeklub for veteraner. Foto: Scott Olson / Ritzau Scanpix

Anklagemyndigheden kræver tilbagebetaling af millioner af dollar.

Den amerikanske præsident Donald Trumps velgørenhedsfond lukker, efter anklager om at velgørenhedsfonden er blevet misbrugt til egen og politisk vinding.

Det oplyser den øverste anklager i New York, Barbara Underwood, i en pressemeddelelse.

Fonden er gået med til at opløse sig selv, efter at en dommer har godkendt en anmodning fra den øverste anklager i New York om at sætte fonden under administration.

Anklagerne går på, at fonden ulovligt har hjulpet præsident Trumps kampagne med at rejse penge til præsidentvalget i 2016.

- Fonden fungerede ikke som meget andet end et checkhæfte for Trumps politiske og forretningsmæssige interesser, skriver Barbara Underwood i pressemeddelelsen.

Fondens resterende midler doneres til velgørende formål godkendt af anklagemyndigheden.

Kræver straffe til Trump-familien

Selvom fonden nu er opløst, fortsætter sagen mod den.

Anklageren kræver, at Trump-familien tilbagebetaler millioner af dollar og straffe til både præsident Trump og hans tre ældste børn. Derudover vil anklagemyndigheden have udstedt et forbud mod, at præsidenten og hans børn kan være engagerede i velgørenhedsfonde i staten.

Trump har tidligere kaldt sagen en smædekampagne anført af "snuskede New York-demokrater".

Anklager om misinformation

Trump-fonden selv anklager statsanklageren i New York for at politisere og at misinformere.

Allerede i forlængelse af valget i 2016 forsøgte den nyvalgte præsident nemlig ifølge The New York Times at opløse fonden.

Dengang blokerede anklagemyndigheden for opløsningen af frygt for at pengespor, der kunne være afgørende for sagen, ville gå tabt.