Udland

Over 500 vilde kæmpefugle skaber problemer og vrede i Nordtyskland

Nanduerne har skabt vrede i det nordlige Tyskland. Billedet her er fra 2013.

Landmænd i Schleswig-Holstein og Mecklenburg-Vorpommern vil have tilladelse til at skyde de store nanduer, men det må de ikke.

Næste gang, I sætter børnene ind på bagsædet af stationcaren for at køre på forlænget weekend i det nordlige Tyskland, skal I muligvis se jer en ekstra gang for, når I har krydset grænsen.

For få timer syd for Danmark skaber store sydamerikanske nanduer problemer for lokale landmænd og bilister på vejene, efter antallet af de vilde kæmpefugle i løbet af i år er mere end fordoblet.

Det skriver mediet Deutsche Welle på baggrund af informationer fra lokale landbrugsgrupper.

Nanduen er en kæmpefugl, der lever i Sydamerika. Den minder om den afrikanske struds og den australske emu.

Nanduer bliver typisk op til 160 centimeter høje og vejer omkring 20-25 kilo.

Dette efterårs optælling viser, at den eneste vilde bestand af nanduer i Europa er vokset fra 205 i foråret til 566, oplyser det tyske landbrugsministerium ifølge Deutsche Welle.

Nandubestanden er vokset drastisk i år.

Den usædvanligt varme og tørre sommer har formentlig bidraget til den store vækst i antallet af nyudklækkede nanduer.

Kæmpefuglene forårsager ifølge lokale foreninger hvert år skader for titusinder af euro, og de er kendt for at spise flere former for afgrøder på markerne.

Derudover forvilder de store fugle sig også til tider ud på de tyske motorveje, hvor dyrene skaber trafikale problemer.

Bestanden lever på grænsen mellem de to tyske delstater Mecklenburg-Vorpommern og Schleswig-Holstein.

Den har ikke nogen naturlig rolle i Danmark

Mikkel Stelvig

Men hvordan er en sydamerikansk kæmpefugl pludselig på fri fod få timer fra den danske grænse?

Flygtede fra gård

Alle de nanduer, der lever i Tyskland, nedstammer fra nogle få avlspar, der i slutningen af 1990’erne flygtede fra en gård nær Lübeck, som leverede eksotisk kød til restauranter.

Nanduer bliver i Sydamerika jagtet og avlet for deres kød. Desuden har udnyttelsen af nanduens naturlige leveområder til kvægdrift indskrænket kæmpefuglens levesteder

Nanduen er en kæmpefugl, der lever i Sydamerika.

De undslupne nanduer i Tyskland  nåede ind i biosfærereservatet Schaalsee, der er beskyttet af UNESCO.

Her ynglede kæmpefuglene, og bestanden voksede langsomt, men stabilt.

Der har været kontrol med bestanden i årevis. Myndighederne har blandt andet boret hul i nandu-æggene og dækket dem med voks, men alligevel er der altså sket en stor stigning i antallet.

Og nu vil lokale landmænd have lov til at skyde de store fugle for at regulere bestanden, og myndighederne vil se på nye måder at kontrollere, hvor mange nanduer der bliver født i biosfærereservatet.

Næppe på vej mod Danmark

Vi skal dog ikke umiddelbart forvente, at nanduerne bevæger sig mod nord og krydser grænsen til Danmark.

- Som jeg husker det, er det ikke et dyr, der har brug for store territorier på samme måde som for eksempel ulven. Og det, at populationen er vokset så meget, tyder på, at de har det godt, hvor de er. Jeg tror ikke, der er nogen fare for, at de bevæger sig mod Danmark, siger Mikkel Stelvig, der er zoolog og ekspert i dyreadfærd ved Zoologisk Have København, til TV 2.

Nanduebestanden i Tyskland voksede, efter nogle avlspar flygtede fra en gård i slutningen af 1990'erne.

Hvis det mod forventning sker, at nanduen en dag gør sit indtog i landet, vil man ifølge Mikkel Stelvig – ligesom ved enhver anden dyreart – vurdere artens indvirkning på økonomiske interesser som landbruget og dens mulige fare for liv og lemmer.

Personligt ser han dog ikke, at nanduen har en plads i den danske natur.

- Min holdning er, at den ikke er hjemmehørende i dansk natur, og derfor ville det være underligt, at den kom hertil. Den har ikke nogen naturlig rolle i Danmark.