Tyrkisk minister: Trump arbejder på at udlevere Gülen

Prædikanten har levet i amerikansk eksil i to årtier.

Efter to årtier i eksil kan der nu være tegn på, at den tyrkiske prædikant Fethullah Gülen vil blive udleveret fra USA til Tyrkiet.

I hvert fald hvis man skal tro den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, der fortæller om samtaler mellem den amerikanske præsident Donald Trump og den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan i forbindelse med det nylige G20-topmøde i Argentina.

 - I Argentina sagde Trump til Erdogan, at amerikanerne arbejder på at udlevere Gülen og en række andre personer, siger Mevlüt Cavusoglu ifølge flere amerikanske medier på en konference i Doha søndag.

Ledte statskup

Gülen-bevægelsen beskyldes for at stå bag landsskadelig virksomhed - blandt andet det fejlslagne statskup i sommeren 2016, hvor militæret forsøgte at sætte sig på magten i landet.

Siden er der gang på gang indført sanktioner mod tilhængere af bevægelsen.

Selv afviser Gülen alle beskyldningerne og kalder dem "udokumenterede".

Fra venner til fjender

Siden 1999 har han levet i eksil i den amerikanske stat Pennsylvania. Gülen har ellers tidligere været nære venner og politisk allieret med præsident Erdogan.

De to har blandt andet samarbejdet om at indsætte egne allierede på topposter i militæret og centraladministrationen, men en magtkamp mellem de to vendte venskab til fjendskab, og siden har den tyrkiske regering igen og igen prøvet at få udleveret Gülen fra sit eksil i USA.

Journalist Sultan Coban, der følger situationen fra Istanbul, kalder forlydenderne om en mulig udlevering "meget opsigtsvækkende"

- Siden 2016 har Tyrkiet med meget forskellige metoder forsøgt at lægge pres på USA i forhold til at få Fethullah Gülen udleveret. Det har resulteret i nogle grimme diplomatiske kriser mellem Tyrkiet og USA, siger Sultan Coban til TV 2.

Den amerikanske præsident har dog flere gange afvist at udlevere Gülen og kredsen omkring ham. I de seneste par uger har der dog i flere amerikanske medier været spekulationer om, at præsident Trump kunne have interesse i at udlevere Gülen for at formildne Tyrkiet efter drabet på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi på det saudiske konsulat i Istanbul.

Derfor er det et opsigtsvækkende kursskifte, forklarer Sultan Coban:

- Tyrkiet har arbejdet hårdt på at lykkes, men forventningerne har ikke været særlig store, fordi Trump allerede fra begyndelsen har sagt, at han ikke kan blande sig i udleveringen, siger hun.

Tyrkiet er flere gange blevet afsløret i at spionere mod Gülen-tilhængere i andre lande - blandt andet i Danmark. Derudover er der flere gange indført sanktioner fra Tyrkiet for at ramme Gülen-tilhængerne økonomisk. Erdogan varslede i sidste uge, at disse sanktioner snart vil få endnu et nøk op.