Udland

Far til Strasbourg-mistænkt: Min søn sympatiserede med Islamisk Stat

Den terrormistænkte drabsmand Cherif Chekatt var dømt for kriminalitet i fire lande, og fængselsophold var med til at skabe radikalisering, siger ven.

Den terrormistænkte drabsmand Cherif Chekatt sympatiserede med Islamisk Stat og lagde ikke skjul på det i dagene før skuddramaet tirsdag på et julemarked i Strasbourg, der kostede fire mennesker livet og sårede mindst 12.

Sådan siger Abdelkrim Chekatt, far til den 29-årige vanekriminelle og formodede gerningsmand, der blev såret ved angrebet i Strasbourg, inden franske specialstyrker opsporede og dræbte ham i en skudveksling torsdag aften.

Det skriver nyhedsbureauet AP på baggrund af et tv-interview lavet med France2.

- Han sagde eksempelvis, at Islamisk Stat kæmpede en retfærdig sag, fortæller faren, der efter eget udsagn forsøgte at styre sin søn på andre tanker.

 - Jeg svarede: glem Islamisk Stat, jeg lytter ikke til dem. Har du ikke set, hvilke grusomheder de begår?, fortæller faren, der så sin søn tre dage før angrebet.

IS: - Han var en af vores soldater

29-årige Cherif Chekatt menes at stå bag angrebet i Strasbourg, der udspandt sig ved byens traditionsrige julemarked, der hvert år tiltrækker op imod to millioner gæster.

- Hvis han havde fortalt mig om planerne, havde jeg fortalt det til politiet. Og så havde han ikke dræbt nogen og var ikke selv død, siger faren nu.

Efter angrebet tirsdag påtog Islamisk Stat sig på Twitter ansvaret for aktionen. Det hed sig, at det var en af organisationens "soldater", der stod bag angrebet på Strasbourgs julemarked.

Fransk politi bekræftede også allerede tirsdag, at Cherif Chekatt figurerede på en særlig observationsliste med et "S", som betegnede den sikkerhedsrisiko, han indebar. 

Chekatt blev tilføjet en liste over mulige ekstremister, da han sad fængslet i Frankrig i 2015. Begrundelsen var, at han "praktiserede en radikal form for religion", som det lød i motivationen.

Ifølge venner til den terrormistænkte var det de mange fængselsophold, der til slut fik ham radikaliseret.

Hvordan?

- Ikke til at forklare, men man ved det bare, som en af dem siger til AP.

Dømt 27 gange for kriminalitet

Alligevel lykkedes det ifølge politiets teori Cherif Chekatt at gøre sin entré på byens julemarked med et dødbringende automatvåben og en kniv. Han formåede i første omgang at flygte i den tumult og panik, der opstod efter skyderiet og undslap, let såret, med et skudsår i armen via en taxa.

Frankrigs indenrigsminister, Christophe Castaner, kalder det for en "opportunistisk" og løgnagtig påstand, når Islamisk Stat - som organisationen har for vane i forbindelse med terrorhandlinger - påtager sig lige dele ære og ansvar for en ugerning.

Derfor er det stadig et åbent spørgsmål, om han var en ensom ulv, eller om han var en menig "soldat" udsendt af en rabiat, islamistisk bevægelse.

Den afdøde hovedmistænkte var dømt 27 gange. Første dom faldt, da han var 13 år, og de kriminelle handlinger rummede alt fra tyveri til vold. Han var både dømt i Frankrig, Tyskland, Schweiz og Luxembourg.