Udland

Svensk statsminister i nyt nederlag

Den fungerende svenske statsminister Stefan Löfven løb fredag ind i et nyt nederlag i sit forsøg på at danne regering.

Det er puslespillet, der ikke vil gå op.

Og fredag formiddag måtte Stefan Löfven sande, at han stadig ikke kan finde opbakning i Rigsdagen.

200 stemmer sagde nej Stefan Löfven til statsminister i en ny regering, mens 116 stemte ja (28 undlod at stemme) til den socialdemokratiske førstemand. Og dermed er krisen i svensk politik langt fra overstået.

Selv efter 97 dage med politisk sejtrækkeri, intense forhandlinger og sondering af muligheder, er det ikke lykkedes for svenskerne at få dannet en ny regering. Fredag lignede ellers sidste udkald.

I løbet af den seneste uge tegnede det en overgang til, at Socialdemokraternes formand, fungerende statsminister Stefan Löfven, havde en reel mulighed for at danne en ny regering med enten direkte eller indirekte støtte fra det borgerlige midterparti Centerpartiet. Men heller ikke her viste opbakningen sig at være holdbar for den fungerende statsminister.

Fredag afstemning i den svenske Rigsdag handlede om, hvorvidt Stefan Löfven fortsat skal være statsminister i en regering bestående af Socialdemokraterna og Miljøpartiet. 

- Formanden bestemmer, hvad der bliver det næste skridt i processen. Vi kommer til at stemme imod Stefan Löfven som statsminister, lød det mandag fra Centerpartiets Annie Lööf på et pressemøde ifølge SVT.se.

Det skulle vise sig at holde stik.

En af de politiske profiler, der heller ikke stemte for Stefan Löfven, var Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson. Han var slet ikke til stede. Han er i stedet taget på tre ugers forældreorlov i Thailand.

Og selv om den indvandrerkritiske Jimmie Akesson og Stefan Löfven normalt regnes for politiske modsætninger, har den fungerende statsminister alligevel sendt en slet skjult kritik afsted mod oppositionslederen, der fik stor fremgang ved seneste valg.

- Jeg har noteret mig, at nogen kan rejse til Thailand. Nej, det gælder om at få en regering på plads, nu er det Sverige, som står først, siger Löfven ifølge SVT.

Åbenbarer brudflader i svensk politik

Stikpillen er ikke gået hen over hovedet på Sverigesdemokraterne, der har svaret igen.

- Det er helt op til Stefan Löfven, om han vil tage juleferie. Forhåbentlig får han mulighed for en rigtig lang ferie, når Rigsdagen definitivt har afskediget ham, svarer Sverigedemokraternes stabschef Mikael Eriksson.

Tidligere har Löfven forhandlet med to af de borgerlige partier for at forsøge at danne en regering. Det lykkedes ham ikke at overtale Centerpartiet, der krævede en række borgerlige forslag gennemført.

Modsat har partierne fra venstrefløjen heller ikke flertal uden borgerlig støtte. Og ingen af partierne har ønsket at samarbejde med det tredjestørste parti, Sverigedemokraterne, der stormede frem ved valget i efteråret.

Indtil videre tegner det til, at den eneste løsning på det politiske dødvande i Sverige fortsat er at få de to blokke til at samarbejde, hvis der skal være parlamentarisk fremdrift frem for dødvande.

I Sverige skal man kunne tælle til 175, hvis man vil være sikker på ikke at have et flertal imod sig i Rigsdagen. Og efter valget har den rød-grønne blok kun 144 mandater, mens den borgerlige alliance kan opregne 143 mandater.

Udenfor blokkene står Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterne med de resterende 62 mandater. Men de øvrige partier vil fortsat ikke samarbejde med partiet, der især er kendt for sin indvandrerkritiske politik. Derfor kan partierne udenom Sverigedemokraterne blive tvunget til at samarbejde, hvis Sverige ikke skal kastes ud i et nyvalg.

Ved valget i september fik Stefan Löfven i slutningen af oktober første gang til opgave at danne en ny regering, men måtte opgive. 

Spørgsmålet er, hvem der skal gøre et nyt forsøg efter Löfvens seneste nederlag. Centerpartiets Annie Lööf har også haft et forsøg og hun peger på, at det er de store partier, som skal tage ansvar.

- Vi er klar til at tage fortsat ansvar, men jeg lægger især ansvaret på de to store partier, som må bevæge sig fremad, siger Annie Lööf ifølge nyhedsbureauet TT med hensvisning til Socialdemokraterne og Moderaterne, der tilsammen har 170 mandater.

Efter fredagens afstemning siger formanden for Riksdagen, Andreas Norlén, at man er kommet tættere på et nyvalg og at han vil "tage skridt i retning af at forberede dette", lyder det ifølge TT i pressemeddelelsen.