- Jeg har fået løfter om flere Brexit-forsikringer fra EU, siger May

EU's stats- og regeringschefer har fredag givet Theresa May løfter om mere afklaring, siger hun på pressemøde.

Dommen har været hård over Theresa May efter et topmøde om Brexit torsdag aften i Bruxelles.

EU stod fast på Brexit-aftalen, der blev forhandlet færdig 25. november, og de var ikke klar til at genåbne den.

Men fredag formiddag har den britiske premierminister ifølge eget udsagn haft held til at vinde yderligere løfter fra sine EU-kolleger.

- EU’s og min klare holdning er, at hvis vi skal udtræde med en aftale, så er det den her. Min mine samtaler med kollegaer i dag har vist, at yderligere præcisering og drøftelser er muligt efter Rådets udmeldinger. Der er stadig arbejde i vente. Og vi vil afholde drøftelser i de kommende dage om, hvordan vi får de yderligere tilsagn, som UK’s parlament har brug for, for at kunne godkende aftalen.

- Det er i alle vores befolkningers klare interesse, i både EU og i Storbritannien, at få det afsluttet så hurtigt som muligt, siger Theresa May på et pressemøde fredag eftermiddag.

Premierministeren har ifølge EU-diplomater antydet, at hun følger en totrinsstrategi i bestræbelserne på at skaffe den nødvendige opbakning til at få aftalen godkendt i parlamentet i London.

Det var således hendes håb at få nogle uddybende forklaringer af emner i udtrædelsesaftalen på det netop afsluttede topmøde. Og dem fik hun torsdag. Hvad May mere vil kunne få, løfter hun ikke sløret for.

Men hun skal ikke gøre sig for store forhåbninger. Det lod EU-præsident Donald Tusk den fremmødte presse vide fredag eftermiddag.

- Jeg har intet mandat til at organisere fremtidige forhandlinger eller noget mandat til at genåbne forhandlingerne.

- Men jeg er altid til premierministerens rådighed, og det er en fornøjelse at være i kontakt med premierministeren om alle relevante spørgsmål, sagde Donald Tusk og understregede samtidig, at han så konklusionerne fra fredag som meget klare.

Løfter sløret i januar

Men ifølge diplomater er det hendes plan, at disse løfter følger i januar, så hun kan vinde momentum til at få aftalen godkendt inden sin fastsatte frist 21. januar.

- Jeg var krystalklar. Det er både i EU's og i Storbritanniens interesse, at vi får dette i mål. En Brexit uden aftale er ikke i nogens interesse, siger May.

I det britiske parlament i Westminster var forståelsen inden regeringschefens rejse, at hun ville søge juridisk bindende løfter om, at Storbritannien ikke bliver fanget i EU-handelsregler for evigt under udtrædelsesaftalens såkaldte bagstopper.

Derfor er udmeldingen fra EU's 27 medlemslande torsdag aften da heller ikke blevet mødt positivt på hjemmebanen, siger Divya Das:

- Reaktionerne herovre har været, at aftalen er død, og at der ikke er mere liv i denne her 585 siders lange skilsmisseaftale, hvoraf 26 af siderne handler om de fremtidige forhold. Og det gælder i virkeligheden fra både fortalere og modstandere af Brexit. Så der er ikke meget positivt at hente herovre fra, siger hun.

Den nordirske bagstopper er et sikkerhedsnet, der vil tvinge Storbritannien til at følge EU's regler for handel, inden EU og briterne har fundet en løsning, der forhindrer en egentlig EU-grænse mellem Irland og Nordirland.

Bagstopperen skal garantere, at grænsen forbliver åben ved at opstille et sæt regler, som træder i kraft, hvis EU og briterne ikke har indgået en handelsaftale, der også omfatter Nordirland, inden 2020.

Et krav fra EU er, at Nordirland skal forblive i EU's toldunion og store dele af det indre marked, indtil en ny handelsaftale er på plads. Men det er et problem i Storbritannien.

Løkke håber, at Storbritannien ser alvoren

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, er i EU, hvor han sidder med til møderne.

Fredag eftermiddag understreger han, at de 27 regeringsledere har givet et "meget klart, positivt og offensivt signal" til Theresa May om, at backstoppen kun skal ses som en forsikring, hvis forhandlingerne ender uden en løsning.

- Jeg siger egentlig det samme, som jeg gjorde i går, og da jeg kom i morges. Vi har aftalt en bagstopper, og det har vi gjort, så vi har en juridisk klar aftale om, hvordan vi bliver skilt og nogle klare spilleregler for, hvordan spillereglerne skal være, inden vi går rigtigt fra hinanden.

- Og hvis så Storbritannien har brug for yderligere klarhed omkring det, må Storbritannien jo prøve at formulere præcist, hvad de mangler. 

Lars Løkke Rasmussen siger, at de 27 regeringsledere ser frem til at komme i gang med forhandlingerne om en fremtidig relation:

- Jeg er håbefuld. Jeg håber af hele mit hjerte, at det ender godt. Det vil være det  bedste for os alle sammen. Ikke mindst for Storbritannien, for de kommer til at lide en hård Brexit. Derfor håber jeg selvfølgelig også, at alvoren melder sig i Storbritannien, og man tager imod denne her fremstrakte hånd fra de 27 EU-ledere, siger Lars Løkke Rasmussen.