Brexit

EU står fast på Brexit-aftale - ikke åben for forhandling

Lederne af EU's 27 medlemslande er ikke klar til at åbne nye forhandlinger om Brexit til gavn for en hårdt presset Theresa May.

Europas ledere ankom torsdag med store smil og venskabelige formuleringer til EU-topmøde, hvor Brexit var blandt hovedtemaerne. 

Mange var klar med støttende ord til den pressede britiske premierminister, Theresa May i hendes kamp for at få Brexit-aftalen vedtaget i Storbritannien. Men der kommer ikke nogen udstrakt hånd til den britiske premierminister, konkluderede EU-præsident Donald Tusk.

EU står fast på skilsmisseaftalen, der blev godkendt 25.november, og vil gå videre med at få den godkendt, hedder det i konklusion efter EU-topmødet, hvor de 27 medlemslande deltog.

- Den er ikke åben for genforhandling, siger EU-præsident Donald Tusk på et pressemøde.

Det samme bekræfter Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen:

 - VI har jo forsøgt at tydeliggøre, hvad det her går ud på. Hele diskussionen i Storbritannien handler om, hvorvidt man vil blive fanget i et backstop, og det er slet ikke vores intention. Nu skal vi skilles, så er der en overgangsperiode, og så skal vi forhandle en fremtidig relation. Vores ambition er, at der ikke bliver brug for backstopperen, og det vil vi arbejde benhårdt på.

På et punkt vil de 27 medlemslande dog forsøge at imødekomme May og hjælpe hende med at få aftalen stemt igennem i Storbritannien.

De vil bestræbe sig på - så hurtigt som muligt - at indgå en aftale om det fremtidige forhold på handelsområdet inden udgangen af 2020, således at bagstopperen, der er det største kritiske punkt for briterne, ikke bliver aktuel.

Overlevede mistillid

Det samme siger Lars Løkke Rasmussen:

- Det (bagstopperen .red) er jo en konstruktion, vi har lavet med henblik på, at den ikke skal bruges. Men for i yderste tilfælde at sikre, at vi ikke får en hård grænse i Irland, der kunne bringe fredsaftalen i Irland i fare og for at sikre, at vi ikke får en bagdør til det indre marked.

- Men det er vigtigt at pointere, at ambitionen er, vi får forhandlet en fremtidig aftale, så vi ikke har brug for alt det her. Og det understregede vi meget kraftigt i dag, siger Lars Løkke Rasmussen.

Theresa May overlevede onsdag en mistillidsafstemning i det britiske parlament, men har stadig svært ved at lande sin Brexit-aftale.

Hovedbekymringen blandt de britiske folkevalgte er, at den såkaldte backstop vil komme til at binde dem til EU’s toldunion for evigt.

Tirsdag måtte May hive en afstemning om Brexit-aftalen af plakaten i parlamentet, fordi aftalen havde udsigt til at blive nedstemt i Underhuset.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, understreger torsdag aften, at aftalen skal kunne fungere for begge parter. 

- Selvfølgelig skal vi bruge et ja fra Underhuset. Men vi skal også bruge et ja fra Europa-Parlamentet. De to er lige vigtige, siger Juncker. 

Han tilføjer, at man fra EU's side "vil sætte tempo på processen med at indgå en fremtidig aftale".

Det sidste er afgørende for briterne. 

Theresa May forsøgte da også at berolige hendes vælgere inden mødet.

 - Vi bliver nødt til at ændre opfattelsen af, at denne bagstopper kan blive en fælde, som Storbritannien ikke kan slippe ud af, sagde Theresa May ifølge den britiske delegation til EU-lederne på topmødet i Bruxelles.

Hvad er ”bagstopperen”?

Da briterne besluttede sig for at forlade EU i 2016, opstod der et problem: Der er risiko for vejspærringer og kontrolposter på grænsen mellem Irland og Nordirland. 

Et område, der var plaget af en voldelig konflik i 830 år, men siden fredsaftalen mellem de irsk-orienterede katolikker og britisk-orienterede protestanter i 1998 er volden aftaget.

Derfor kom der en frygt for, at volden vil blusse op igen, hvis grænsen bliver lukket ved et Brexit.

EU og Storbritannien har endnu ikke fundet ud af, hvordan man skal undgå kontrolposter og vejspærringer på den nordirske grænse, når Storbritannien forlader EU.

Derfor har de to parter indført en bagstopper i aftalen. 

Bagstopperen skal garantere, at grænsen forbliver åben ved at opstille et sæt regler, som træder i kraft, hvis EU og briterne ikke har indgået en handelsaftale, der også omfatter Nordirland, inden 2020.

Et krav fra EU er, at Nordirland skal forblive i EU's toldunion og store dele af det indre marked, indtil en ny handelsaftale er på plads. Men det er et problem i Storbritannien.