Udland

Sverige indfører udendørs rygeforbud

Forbuddet kommer til at gælde for en lang række offentlige områder og udendørsrestauranter.

Fremover bliver det sværere at være ryger på den anden side af Øresund.

Fra sommeren næste år bliver rygning og e-cigaretter nemlig forbudt på udvalgte udendørsområder, skriver den svenske avis Aftonbladet.

Herefter vil det ikke længere være tilladt at ryge på eksempelvis udendørsrestauranter eller på arealerne uden for rygebokse. 

Forbuddet omfatter også bestemte offentlige områder, herunder legepladser, sportspladser, busstoppesteder og togperroner.

Stramningen blev vedtaget af et flertal i den svenske Rigsdag onsdag og træder i kraft fra 1. juli 2019.

Røgfrit Sverige inden 2025

Sverige indførte rygeforbud på barer og restauranter i 2005, og hensigten med den nye lov er at mindske tobaksforbruget. Målet er ifølge Aftonbladet, at Sverige skal være røgfri i 2025.

Der var enighed om dele af den nye rygelov, mens der var større uenighed om, hvorvidt forbuddet også skulle gælde udendørsservering.

Afstemning

DIN MENING: Er det en god ide med udendørs rygeforbud på offentlige områder og udendørsrestauranter?

De rødgrønne partier stemte for at indføre forbuddet, mens Moderaterne, Centerpartiet og Kristendemokraterne stemte nej. Men da Sverigedemokraterne og De Liberale afstod fra at stemme, gik forslaget igennem med stemmerne 142 for og 120 imod.

Afstemningen sker, mens det endnu ikke er lykkedes de svenske partier at danne ny regering efter rigsdagsvalget i september. Det har ikke været muligt for nogen af statsministerkandidaterne at undgå et flertal imod sig, og senest måtte den siddende statsminister, socialdemokraten Stefan Löfven, give fortabt.

DSB lavede selv forbud på danske perroner

Herhjemme blev rygeforbuddet indført i 2007 og omfatter indendørs arbejdspladser, skoler, uddannelsessteder, offentlige institutioner og restauranter, så ikke-rygere kan undgå at blive udsat for passiv rygning.

Forbuddet omfattede også eksempelvis tog og stationsbygninger, og fra 2014 valgte DSB også at indføre røgfri perroner.

Ifølge nyhedsbureauet AP viser officielle statistikker, at omkring 11 procent af den svenske befolkning røg på daglig basis i 2016. Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse er tallet 16 procent i Danmark.