May står op til kritiske avisforsider - hvornår går hun?

16x9

Det er en vingeskudt May, der overlevede gårsdagens kup, konkluderer de britiske aviser samstemmende.

Morgenen efter det mislykkede kupforsøg står den på kras kritik i aviserne, der dumper ind i premierministerboligen på Downing Street nummer 10.

For ganske vist lykkedes det den britiske premierminister Theresa May at afværge et kupforsøg orkestreret inden for premierministerens egne rækker. Men prisen for sejren var dyr, lyder det tæt på samstemmende fra aviserne.

Det er en vingeskudt premierminister, der nu skal forsøge at vride indrømmelser ud af de øvrige europæiske ledere for at redde en dødsdømt aftale.

Foto: The Guardian

The Guardian skriver, at det særligt er oprørets størrelse, der skader May. Over en tredjedel af de konservative parlamentsmedlemmer stemte imod hendes formandsskab. Knap to tredjedele stod bag hende.

"Premierministeren vandt", konstaterer avisens klummeskribent Martin Kettle, men der er tale om en "pyrrhussejr", hvor sejrherren har lidt større tab end de besejrede.

En anden af avisens klummeskribenter, Polly Toynbee, konkluderer dog, at situationen er så kaotisk, at Storbritannien har brug for May.

Foto: The Times

Også avisen The Times fokuserer på sejrens omkostninger. Her bliver premierministeren kaldt en "forfejlet overlever" af avisens lederskribent, Matthew Parris.

I den mere tabloide ende skriver formiddagsavisen The Daily Mirror, at premierministerens julemiddag er tilberedt.

Foto: The Daily Mirror.

"Lame duck for Christmas", skriver avisen med store bogstaver på forsiden og hentyder dermed til, at premierministeren er handlingslammet, faldet fra flokken, og at det er et spørgsmål om tid, før hendes efterfølger tager over.

- Hvornår går hun?

Over hele paletten fylder spekulationerne om, hvornår premierministeren selv tjekker ud af premierministerboligen.

I et forsøg på at stække kuppet lovede May nemlig tirsdag formiddag, at hun ikke har ambitioner om at stille op til næste valg, som senest falder i 2022. Det får blandt andre avisen The Daily Telegraph til at spørge, hvornår hun går af.

Foto: The Daily Telegraph

Avisen genopfrisker Mays løfte efter sidste valg om at blive "så længe, I vil have mig".

- Den tid er nu kommet, konkluderer avisens klummeskribent Allison Pearson.

Også gratisavisen Metro spekulerer i, hvornår premierministeren trækker sig.

Foto: Metro

- Bevar May og fortsæt, skriver avisen på forsiden med slet skjult reference til de plakater, som det britiske Informationsministerium havde liggende klar under Anden Verdenskrig i tilfælde af en tysk invasion af England.

- Bevar roen og fortsæt, stod der på plakaterne.