Brexit

Alle vil hjælpe May – bare ikke med nye forhandlinger

I aften vil det vise sig, hvad Lars Løkke Rasmussen og hans EU-kolleger kan gøre for Theresa May i nødens stund.

Det var med store smil og venskabelige formuleringer, at Europas ledere i dag ankom til topmøde i Bruxelles.

Fra stort set alle EU-ledere lød budskabet, at de var klar til at hjælpe den pressede britiske premierminister, Theresa May, i hendes kamp for at få Brexit-aftalen vedtaget i Storbritannien.

Hovedbekymringen blandt de britiske folkevalgte er, at den såkaldte backstop vil komme til at binde dem til EU’s toldunion for evigt – men det skal de ikke være bange for, lød det fra den danske statsminister.

- Det er jo ikke ambitionen, at backstop’en skal være permanent. Så hvis vi kan bidrage til at skabe større klarhed om det og på den måde fremme sandsynligheden for, at det britiske Underhus stemmer ja til aftalen, skal vi selvfølgelig gøre det, sagde Lars Løkke Rasmussen (V) på vej ind til mødet.

- Jeg vil virkelig gerne hjælpe hende, lød det fra den luxembourgske premierminister Xavier Bettel, som derefter vendte sig om og bød varmt velkommen til May, der kom gående bag ham. 

Luxembourgs premierminister hilser varmt på May på varmt ind til EU-topmøde.

Umuligt at genåbne aftale

May overlevede i går en mistillidsafstemning i det britiske parlament, men befinder sig stadig på åbent hav med sin Brexit-aftale.

Tirsdag måtte hun hive en afstemning af plakaten i parlamentet, fordi aftalen havde udsigt til at blive nedstemt.

I stedet vendte hun sig mod sine kolleger på kontinentet, som altså i aften skal diskutere, hvad de kan stille op for at gøre aftalen mere spiselig for briterne.

Lyn-analyse

EU-landenes stats- og regeringschefer vil rigtig gerne hjælpe Theresa May, for ved at hjælpe hende hjælper de sig selv. Alle har en interesse i at holde skilsmisseaftalen i live, for det de virkelig frygter er, at det ender med et no deal-scenarie. Det virkelig interessante er selvfølgelig, om de kan give hende det, der i sidste ende vil få aftalen til at glide ned i Storbritannien. Men de er nervøse for, at ligegyldigt hvad de tilbyder, vil det ikke være nok. Derfor er i dag også en god lejlighed til virkelig at sætte blus på forberedelserne af, at dette kan ende uden en aftale. 

De fleste af EU-lederne gjorde dog klart, at der er én ting, de ikke vil gøre for at hjælpe: At åbne op for selve udtrædelsesaftalen, som blev indgået mellem EU og Mays regering for mindre end tre uger siden.

- Det bliver umuligt at åbne den forhandlede aftale, det er givet, sagde Hollands premierminister, Mark Rutte, hvilket blev gentaget af blandt andre Frankrigs Emmanuel Macron og Tysklands Angela Merkel.

Forventer ikke øjeblikkeligt gennembrud

I stedet vil EU-lederne i aften se på, om man kan give briterne de forsikringer, de har brug for, på en anden måde. For eksempel ved hjælp af en følgetekst til aftalen. 

Dagens Brexit-møde forventes at slutte omkring midnat, hvor det således vil stå klart, hvad lederne indtil videre har kunnet enes om.

Theresa May sagde dog på vej ind til mødet, at hun ikke forventede et øjeblikkeligt gennembrud. Hun og de øvrige EU-ledere har til en gang i næste måned til at finde en løsning, da afstemningen om Brexit-aftalen i det britiske Underhus efter alt at dømme kommer til at ske mellem 7. og 21. januar.

Video: EbS

Hårdt Brexit et ”realistisk scenarie”

På trods af den fortrøstningsfulde tone til topmødet er der dog også en erkendelse af, at briterne muligvis ikke vil lade sig spise af med forsikringer og hensigtserklæringer.

Noget, som i værste fald kunne føre til, at briterne ryger ud af EU uden en aftale.

- Jeg håber ikke, vi ender der, men det er klart, at det er jo et realistisk scenarie. Det er ikke noget, man bare kan sige, ikke kommer til at ske, sagde Lars Løkke Rasmussen.