Udland

Trump i skænderi for åben skærm - truer modstandere med at lukke staten ned

Under mødet truede Donald Trump med at lukke staten ned, hvis hans ønskede grænsemur ikke kan finde finansiering.

Donald Trumps tid som reality-tv-stjerne ligger muligvis bag ham. Men i rollen som amerikansk præsident leverer han fortsat dramatik i æteren.

Tirsdag aften var ingen undtagelse, da USA's leder gik i debat med demokraterne Chuck Schumer og Nancy Pelosi for åben skærm.

De to leder Demokraterne i henholdsvis Senatet og Repræsentanternes Hus og var på besøg i Det Ovale Værelse for at diskutere en mulig aftale om en kommende finanslov.

En samtale, de to ifølge Washington Post ikke havde forventet skulle ende på amerikanernes tv-skærme, men præsidenten havde tilsyneladende andre planer.

Donald Trump gav flere fremmødte medier lov til at transmittere fra deres samtale i 20 minutter, inden han igen sendte dem ud af Det Hvide Hus.

20 minutter, hvor bølgerne gik højt mellem ham og Demokraterne.

Trump truede med at lukke regeringen ned

Diskussionen udviklede sig hurtigt i en konfrontatorisk retning, da Trump begyndte at fokusere på den manglende finansiering af sin ønskede grænsemur til Mexico.

Donald Trump har bedt kongressen om fem milliarder dollar til grænsekontrol. Demokraterne er imod en mur og vil i stedet give 1,3 milliarder til at styrke grænsekontrollen ved indhegning.

- Hvis ikke vi får, hvad vi vil have, på den ene eller anden måde, enten med jeres hjælp eller via militæret, så vil jeg lukke staten ned (en government shutdown, red.), sagde præsidenten ifølge den stribe amerikanske medier, der dækkede mødet.

Donald Trump har gentagne gange forlangt demokratisk støtte til sin grænsemur og truet med at nægte at underskrive finansloven. Sker det, vil en såkaldt government shutdown træde i kraft. Her bliver offentligt ansatte sendt hjem uden løn, medmindre de udfylder livsnødvendige funktioner.

- Jeg er stolt af at lukke ned for staten for at sikre grænsekontrollen, Chuck, fordi amerikanerne vil ikke have kriminelle og mennesker med problemer og stoffer til at strømme ind i vores land, sagde Donald Trump henvendt til senator Chuck Schumer.

Både Nancy Pelosi og Chuck Schumer forsøgte dog at tale Donald Trump fra den idé.

- Du har talt om at lukke staten ned 20 gange. Det vil vi ikke. Vi vil nå til enighed. Vi har løsninger, der vil gå igennem kongressen her og nu, og som ikke vil lukke staten ned. Vi opfordrer dig til at følge dem i stedet for at lukke staten ned, fordi du ikke får din vilje, sagde Chuck Schumer.

Mundhuggeriet kan ifølge TV 2s korrespondent Jesper Steimetz meget vel vise sig kun at være en forsmag på, hvad amerikanerne har i vente i den kommende politiske tid.

- Det var et reality-tv-show, vi var vidne til, sendt direkte fra Det Ovale Værelse. Og det viser det nye politiske styrkeforhold her i USA, efter Demokraterne vandt et meget komfortabelt flertal i Repræsentanternes Hus ved midtvejsvalget i november. Når vi går ind i 2019, så er det Demokraterne, der sidder på flertallet, og så skal Trump lære at samarbejde med dem, og vi fik en lille forsmag på, hvordan det måske kommer til at gå, ved det møde, der fandt sted i går, vurderer han.

Lyn-analyse

Vi skal huske på, at mødet fandt sted for rullende kameraer, og det gør at alle tre parter spiller lidt op til kameraerne. Det gælder i høj grad Trump, men det gælder også Nancy Pelosi, som endnu ikke er valgt til formandsposten i Repræsentanternes Hus.

Der er flere af hendes partifæller, der er skeptiske over for hende, og derfor er det en foræring, Donald Trump gav hende i går. Han gav hende mulighed for at vise, at hun er en skrap dame, som tør gå op imod præsidenten. Og den skarphed er der flere af hendes partifæller, der har efterlyst. Så hun får lettere ved at blive valgt nu.

Schumer: Trump fik raserianfald

De to demokrater bad ifølge The New York Times flere gange præsidenten om at fortsætte den anspændte samtale uden journalister til stede.

- Det her er meget uheldigt. Vi kom her i god tro, og så ryger vi ud i sådan en diskussion i al offentlighed, sagde Nancy Pelosi undervejs. En anke, som præsidenten afskar med kommentaren:

- Det kalder man gennemsigtighed.

Lige efter mødet beskrev Chuck Schumer præsidentens opførsel som et ”temper tantrum” - et raserianfald.

Det er første møde, de tre ledere har haft i mere end et år. Og en af de mere sjældne politiske samtaler, der har fundet sted på direkte tv.