Udland

Terrormistænkt fra Strasbourg stjal guldtænder i Tyskland

Cherif Chekatt er på flugt fra politiet, der mistænker ham for at stå bag terrorangrebet i Strasbourg. Politifoto / Ritzau Scanpix

Retsdokumenter tegner et billede af en hærdet kriminel, der blev radikaliseret under et fængselsophold i Schweiz, Tyskland eller Frankrig.

Den mand, som mistænkes for at stå bag tirsdagens terrorangreb i Strasbourg, er dybt kriminel og har tidligere siddet i fængsel i Frankrig, Tyskland og Schweiz. 

Ifølge retsdokumenter, som Deutche Welle har fået fat i, har han både røverier, indbrud og voldelige overfald på sin samvittighed.

I alt er han dømt for 27 forhold.

Manden, der nu er mistænkt for at dræbe 3 personer og såre 13 ved et terrorangreb med et skydevåben, er 29 år gammel og hedder Cherif Chekatt, oplyser fransk politi.

Han er født i Strasbourg, hvor hans forældre stadig bor. Familien har ifølge franske medier rødder i Nordafrika. 

Cherif Chekatt gik i skole, indtil han var 16 år gammel, og ifølge den franske tv-kanal BFMTV kom den første anmærkning allerede på Cherif Chekatts straffeattest, da han var ti år.

Fransk politi har dette billede af Chérif Chekatt i sit kartotek.

Angreb med knust flaske

Efter skolen var han arbejdsløs, og i 2008 fik han en fængselsstraf for en stribe af indbrud.

Dommen lød på to år, men den unge mand afsonede kun en del af straffen.

Han kom ud og begik mere kriminalitet.

I 2011 blev han dømt igen.

Denne gang for at overfalde en teenager med en knust flaske i Les Halles-indkøbscenteret i Strasbourg, skriver netavisen fdesouche.com.

Han var kun lige kommet ud af fængslet i forbindelse med den sag, da han begik et indbrud hos en tandlæge i den tyske by Mainz i februar 2012.

Tirsdagens terrorangreb fandt sted midt i den franske by Strasbourg, hvor den formodede gerningsmand også er vokset op.

Cherif Chekatt brød ind i et pengeskab og stjal guldtænder til en værdi af 6572 euro samt 1476 euro i kontanter og frimærker for 192 euro, ifølge Deutche Welle

Den unge mand efterlod imidlertid dna-materiale i tandlægeklinikken, og derfor kunne han dømmes for indbruddet i 2012 under en retssag i 2016. Ved samme lejlighed blev han dømt for et indbrud hos et apotek i byen Engen i delstaten Baden-Württemberg.

Inden dommen i Tyskland havde han været et smut i Schweiz, hvor han i 2013 blev dømt for en række indbrud. Straffen der lød på 18 måneders fængsel.

Deporteret til Frankrig

Efter dommen i Baden-Württemberg afsonede Cherif Chekatt otte måneder, hvorefter de tyske myndigheder deporterede ham til Frankrig, oplyser myndighederne i Baden-Württemberg til Deutche Welle.

På et tidspunkt, mens den unge mand afsonede sine straffe i et af de europæiske fængsler, blev han radikaliseret, mener de franske myndigheder.

Billederne her er fra en altan i Strasbourg, mens skudepisoden fandt sted. Video: Michael Rathje

I 2015 blev han skrevet på en liste over mulige terrorister, som myndighederne skulle holde øje med.

Få timer inden terrorangrebet i Strasbourg forsøgte fransk politi at anholde ham i forbindelse med en sag om mordforsøg og væbnet røveri.

Han var ikke hjemme, da politiet ransagede hans lejlighed i en forstad til Strasbourg, men betjentene fandt granater, en pistol og to jagtknive i hans bolig.

Fem personer - der ifølge flere franske medier er den unge mands familie - blev tilbageholdt.

Nu er han så på flugt efter terrorangrebet ved julemarkedet i Strasbourg, hvor vidner hørte ham råbe: "Gud er stor" på arabisk, mens han skød omkring sig.