Udland

Danske politikere tæt på Strasbourg-skyderi

Strasbourg blev tirsdag aften rystet af et skyderi. Mindst tre personer er dræbt, 13 personer er såret. 

Den franske by Strasbourg var tirsdag fyldt med Europaparlamentarikere, der havde været samlet til plenarmøde inden juleferien.

Om aftenen arbejdede flere af dem stadig i parlamentsbygningen, mens andre var rykket videre til det centrale Strasbourg til fyraften og aftensmad.

Jens Rohde (Rad. V.) var en af de danske politikere, der sad på en restaurant sammen med sin kone, børn og medarbejdere, da et skyderi begyndte.

- Jeg gik ud på gaden, hvor jeg så ambulancer, redningsfolk og folk, der lå under tæpper. Jeg så pårørende, der gik i opløsning, mens de stod ved siden af de mennesker, der var blevet såret, siger Jens Rohde.

Politikeren blev gennet ind i en gyde mellem to butikker, hvor han den næste time oplevede, at politiet afspærrede området og placerede snigskytter på tagene, mens redningsfolk forsøgte at komme frem til de sårede.

- Man kan se det kaos, der er. Gaden er meget smal, så ambulancerne har svært ved komme ind. Der kommer en pige gående forbi, som er blevet skudt i armen, der bliver fulgt op til en ambulance. Og jeg får så at vide, at der både er dræbte og flere sårede, fortæller han.

Søgte tilflugt i kælderum

En tilsvarende oplevelse beskriver den tidligere DF’er nu løsgænger Rikke-Louise Karlsson.

Hun var også ved at spise på en restaurant i centrum tæt på det julemarked, hvor skyderiet fandt sted.

- Vi sidder og hygger, og lige pludselig kommer der en gruppe mennesker løbende ind i lokalet og vælter stole på deres vej. Jeg får øjenkontakt med en tjener, som råber, at vi skal op. Vi styrter afsted og bliver sendt ned af en trappe og ender i et kælderrum.

Alt kaos i Strasbourg. To person dræbt og 11 sårede. Min assistent og jeg sad stille på en restaurant og spiste vores...

Posted by Rikke-Louise Karlsson on Tuesday, December 11, 2018

Tyve minutter efter vurderer personalet, at gæsterne igen kan forlade restauranten, men situationen er ifølge Rikke-Louise Karlsson langt fra slut på gaden.

- Soldaterne og politiet er der stadig, de sidder bare i gyderne. Og da vi går ud er der en soldat, der styrter hen til os og råber, at vi skal væk, mens vi hører skrig og opstand. Vores hotel ligger ikke langt væk, så vi når derhen. Og hele vejen op ad trappen til anden sal sidder der folk på, der også har søgt tilflugt, siger hun.

Ikke alle politikere var på det tidspunkt færdige med dagens arbejde. Tilbage i parlamentsbygningen var blandt andre Venstres Morten Løkkegaard, der havde siddet i møde.

- Vi var lige ved at slutte vores gruppemøde af. Der er stadig rigtig mange mennesker i Europaparlamentet klokken 20 om aftenen. Og jeg får en besked fra mine assistenter, der er i byen, om at der er noget voldsomt i gang, og at de ikke kan komme ud af restauranten, hvor de befinder sig. Så vi er klar over, at den er helt gal, fortæller han.

Løkkegaaard sad i parlamentsbygningen, da den blev omringet af politi og sikkerhedsstyrker.

Først efter klokken tre natten til onsdag kunne Morten Løkkegaard sammen med de andre politikere igen blive sluset ud af parlamentsbygningen.

For Jens Rohde sluttede hele oplevelsen også først tidligt onsdag morgen. Han bor med sin familie på den tyske side af grænsen, som var stort set lukket under politiet aktion. Først tæt på klokken fem kunne han igen vende hjem. Imens var politiet stadig på jagt efter gerningsmanden.

- Nu håber man bare på, at gerningsmanden hurtigt bliver pacificeret eller fanget – på den ene eller anden måde, siger Jens Rohde.

Mindst tre personer blev dræbt i skyderiet, mens 13 personer blev såret. Ifølge fransk politi er flere af de sårede i kritisk tilstand.