Udland

Fransk politi sætter navn på mulig gerningsmand - jager 29-årig serieforbryder

Tre dræbt og flere såret. Morderen har været i flere skudvekslinger med politiet, men er fortsat på fri fod.

En omfattende menneskejagt udspiller sig lige nu i Strasbourgs gader.

420 betjente fra flere specialenheder jagter gerningsmanden til tirsdagens skyderi nær et julemarked i byen. Mindst tre personer er dræbt, 13 personer er såret.

Politiet har nu identificeret den formodede gerningsmand, som stadig er på fri fod. Der er tale om den 29-årige Cherif Chekatt, der er født i Strasbourg.

Skyderiet efterforskes som terror, og ifølge Strasbourgs borgmester, Roland Ries, er der "uomtvisteligt" tale om et "terrorangreb". 

Åbnede ild mod menneskemængden

Omkring klokken otte tirsdag aften åbnede en mand ild mod menneskemængden på julemarkedet i det centrale Strasbourg. Flere af ofrene blev skudt i hovedet.

Siden har politiet to gange i løbet af natten været i skudvekslinger med den formodede gerningsmand, men begge gangene er det lykkedes ham at undslippe.

Politiet jagter gerningsmanden til gårsdagens skyderi i Strasbourg.

Ifølge den franske viceindenrigsminister er det uvist, om manden stadig opholder sig i landet. Fem andre personer er blevet tilbageholdt i forbindelse med efterforskningen.

Gerningsmand udvist af Tyskland

Den 29-årige Cherif Chekatt, der formodes at stå bag tirsdagens angreb, har et langt generalieblad og har afsonet fængselsstraffe i flere europæiske lande. I 2016 blev han udvist fra Tyskland efter at have afsonet en fængselstraf for røveri i den sydtyske delstat Baden-Wurtemberg.

Den formodede gerningsmand er kendt af fransk politi og optræder i et register over 26.000 personer, som menes at være til fare for den offentlige sikkerhed. Af dem vurderes omkring 10.000 at være radikaliserede.

Viceindenrigsminister Laurent Nuñez forklarede tidligere i dag, at ingen af den 29-åriges tidligere forbrydelser har været terrorrelaterede. Han menes at være blevet radikaliseret i løbet af sine fængselsophold.

Allerede tirsdag morgen ransagede politiet den 29-årige mands lejlighed. I lejligheden fandt politiet en riffel med en del tilhørende ammunition, en granat og flere knive.

By under belejring

Der er fortsat massiv tilstedeværelse af politi, militær og specialenheder i byen, hvor borgerne så småt er begyndt at vende tilbage til gadebilledet.

Natten igennem har beboere og turister delt oplevelser på sociale medier om, at det ikke har været muligt at forlade restauranter og andre opholdssteder i det offentlige rum.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, sad tirsdag aften i møde, men blev løbende opdateret om situationens udvikling. På Twitter har han udtrykt nationens støtte til ofrene, deres familier og beboerne i byen.

Til at håndtere situationen aktiverede premierminister Édouard Philippe sent tirsdag aften Frankrigs tværministerielle krisecenter, hvor også præsidenten sidder med ved bordet.

Julefred forvandlet til mareridt

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har tirsdag aften kommenteret angrebet i Strasbourg over Twitter:

- Følger med forfærdelse aftenens hændelser i Strasbourg, hvor julefred og europaparlamentarisk arbejde forvandles til mareridt. Mine tanker er lige nu hos det franske folk og alle deres gæster i Strasbourg. Frankrig har allerede været igennem alt, alt for meget.

Europaparlamentet, der tirsdag var samlet i Strasbourg til plenarmøde inden juleferien, blev lukket ned, og parlamentsmedlemmerne blev bedt om at blive i bygningen.

Morten Løkkegaard, der er medlem af Europaparlamentet for Venstre, var til stede i plenarsalen. Han fortæller til TV 2, at politiet hurtigt lagde en jernring omkring parlamentet. Først klokken halv fire i nat blev medlemmerne eskorteret ud af bygningen.

Løkkegaaard sad i parlamentsbygningen, da den blev omringet af politi og sikkerhedsstyrker.

- Vi var godt klar over, at den var helt gal. I løbet af et par minutter kunne vi så se, at politi og sikkerhedsstyrker lukkede parlamentet ned. Så sad vi fanget deroppe, hvorfra vi kunne følge begivenhederne, siger han.

Flere af Løkkegaards assistenter opholdt sig uden for parlamentsbygningen, tæt på markedet.

- Det var meget kaotisk, det hele. Jeg havde tre af mine assistenter hernede, og det hele foregik ikke langt fra, hvor de var, så jeg var selvfølgelig rigtig bekymret, siger han.

En del af parlamentsmedlemmerne havde allerede forladt plenarsalen, da skyderiet fandt sted. Blandt andre det danske medlem Jens Rohde (RV), der var på restaurant med sin kone, børn og medarbejdere.

- Jeg gik ud på gaden, hvor jeg så ambulancer, redningsfolk og folk, der lå under tæpper. Jeg så pårørende, der gik i opløsning, mens de stod ved siden af de mennesker, der var blevet såret, siger Jens Rohde til TV 2.

Byens julemarked er et stort, traditionsrigt tilløbsstykke, der årligt besøges af op mod to millioner gæster i løbet af december måned. Markedet er i løbet af natten blevet pakket ned.