Udland

Macron vil indføre skattelettelser og en forhøjelse af mindstelønnen

Den franske præsident holdt mandag aften en tale, hvor han præsenterede initiativer, der skal dæmme op for volden.

Emmanuel Macron vil indføre skattelettelser og en forhøjelse af mindstelønnen. Det siger den franske præsident i en båndet tale mandag aften.

Initiativerne er to ud af flere politiske tiltag, Macron vil indføre som en reaktion på flere ugers massive demonstrationer i Frankrig.

I talen sagde Macron, at mindstelønnen fra næste år skal hæves med 100 euro om måneden, hvilket svarer til knap 750 kroner. De planlagte skattelettelser bliver iværksat hurtigt, sagde han også, og så blev det bebudet, at den skat, som pensionister med lav indkomst betaler, fjernes næste år.

Han afviste at genindføre en formueskat, som landets rigeste vil blive ramt af. 

Præsidenten opfordrede også virksomheder til at give en bonus til medarbejdere med økonomiske problemer.  

Fordømte volden

Det er første gang siden G20-topmødet, at Macron kommenterer urolighederne. Og som noget af det første fordømte han den vold, protesterne fra 'De gule veste' har affødt. Bevægelsen begyndte som en protest mod højere afgifter på fossile brændstoffer, men har over de seneste uger udviklet sig til at være et opgør med præsidenten og dennes regering.

Macron vil tage alle midler i brug for at genoprette freden i landet:

- Ingen vrede retfærdiggør at angribe en politimand eller ødelægge butikker og offentlige bygninger, siger han og fortsætter:

- Vi har forsøgt i halvandet år at gøre noget ved det, men det er ikke lykkedes. Jeg påtager mig ansvaret.

TV 2s journalist Frederikke Ingemann, der følger franske forhold, siger, at Macron i aftenens tale for første gang kom med nogle løfter overfor 'De gule veste'.

- Hans stil er fuldstændig den, vi kender. Han bruger meget de samme fraser som "jeg forstår jeres vrede". Men det er første gang, han kommer med de konkrete indrømmelser. Det er jo punkt for punkt de krav, ’De gule veste’ har stillet, siger hun.

Henrik Prebensen, der er seniorforsker i fransk historie og franske samfundsforhold ved Københavns Universitet, er ikke sikker på, at indrømmelserne kan tilfredsstille demonstranterne. Eksempelvis var de økonomiske løfter for svage, mener han.

- Generelt tror jeg, at hans tale var for lidt konkret. Der var lidt for mange gentagelser af, hvad han sagde i valgkampen, og som han gav løfter om, siger han.

En kritiseret præsident

I løbet af mandag har Macron holdt krisemøde med sine ministre og med repræsentanter for fem af landets største handelsfagforeninger, tre medarbejderorganisationer og lokale repræsentanter. 

Det var på forhånd ventet, at Macron som svar på protesterne ville præsentere konkrete tiltag, der skulle træde i kraft med det samme.

Indtil i dag har Macron holdt lav profil om protesterne. Og derfor er den franske præsident også blevet kritiseret for ikke at være tilgængelig og for at udvise manglende forståelse for almindelige franskmænds problemer. 

I lørdags lovede regeringen at indlede en dialog med ’De gule veste’. Samme dag nåede demonstrationerne et nyt højdepunkt, da 136.000 deltagere var samlet rundt i hele Frankrig. 1723 blev i den forbindelse anholdt.

Det franske indenrigsministerium oplyste, at 135 kom til skade lørdag, og at 17 af de sårede var betjente.