Han overlevede novitjok-forgiftning - men han regner ikke med at leve længe

Charlie Rowleys kæreste døde af forgiftningen. Han forventer, det samme vil ske for ham.

Et halvt år efter at den 45-årige mand samlede en lille parfumeflaske op fra en skraldespand, har han haft hjertestop, hjernesygdommen meningitis og selvmordstanker. Både hans evne til at se og gå har også taget skade.

- Jeg tror ikke, jeg er i live om ti år. Det har været forfærdeligt, siger Rowley i et større interview med den britiske avis Sunday Mirror.

Mistede sin kæreste

Charlie Rowley kom i kontakt med det særdeles giftige stof Novitjok, da han tog en lille flaske op fra en offentlig skraldespand i den sydengelske by Salisbury.

Rowley troede, at det var parfume, der var i flasken, og forærede den til sin kæreste. Hun sprøjtede den på huden, og han fik også selv noget af flaskens indhold på fingrene, men vaskede det efterfølgende af.

Kort efter blev de begge to indlagt på hospitalet. Mens Charlie Rowley næsten en måned senere blev udskrevet, endte giftstoffet med at koste hans kæreste livet. For Rowley har det givet ar på både krop og sjæl, at han samlede den lille flaske op.

Hvad er Novitjok?

Novitjok er en potent gruppe af nervegifte i både flydende og pulverform, som blev udviklet af Sovjetunionen i 1970'erne og 1980'erne.

Som andre nervegifte blokerer den kommunikationen fra nerver til muskler. Dermed lammes en række kropsfunktioner, blandt andet hjerterytmen og åndedrætsfunktionen, hvilket i sidste ende fører til kvælning.

En udgave er angiveligt 5 til 10 gange mere giftig end nervegiften VX, der anses som en af de mest potente, der nogensinde er fremstillet. Symptomerne viser sig efter 30 sekunder til 2 minutter.

Kilde: BBC og Reuters.

- Jeg er én af kun en håndfuld i verden, der har overlevet Novitjok. Lægerne ved simpelthen ikke, hvad de langvarige konsekvenser kan være, siger Rowley i interviewet med Sunday Mirror.

Her fortæller han også, at han frygter for fremtiden, at han er bange for at miste sit syn helt, og at han har svært ved at gå. Psykisk har han også haft det svært siden sin kærestes død:

- Jeg havde selvmordstanker. På et tidspunkt sagde jeg, at jeg ville hoppe ud af vinduet på hospitalet.

Eks-spion forgiftet

Sagen om giftstoffet Novitjok i Salisbury startede 4. marts i år, da den russiske eks-spion Sergej Skripal og hans datter blev fundet på en bænk i den sydengelske by. Begge var alvorligt syge og blev indlagt på hospitalet.

Otte dage senere sagde den britiske premierminister, Theresa May, at det formentlig var Rusland, der stod bag forgiftningen af de to, og som følge heraf blev 23 russiske diplomater udvist fra England.

- I, der vil skade os, er ikke velkomne, lød det fra Theresa May, der langt fra mener at have fået sandheden om forgiftningerne.

- Rusland har svaret Storbritannien med løgne.

Rusland afviser at have noget med sagen at gøre.

- I det hele taget tror jeg, at ethvert fornuftigt menneske forstår, at det er totalt sludder, vrøvl og nonsens, at nogen i Rusland har tilladt sig sådan en handling, sagde Putin på et pressemøde i marts og tilføjede:

- Vi har destrueret alle vores kemiske våben.

En gruppe undersøgende britiske journalister under navnet Bellingcat har siden identificeret de mænd, briterne mistænker for at stå bag forgiftningerne. De er russere og bekræfter at have været i Salisbury op til forgiftningen af den russiske eks-spion - dog kun som turister. En forklaring, Putin siden har bakket op om.

Både Sergej Skripal og hans datter overlevede forgiftningen. Det samme gjorde en politibetjent, der blev syg efter at have deltaget i den indledende efterforskning af sagen. Han har siden forklaret, at han mistede alt som følge af forgiftningen.