Udland

Demonstranter kræver Macrons afgang - i aften kommer hans svar

Den franske præsident mødes i dag med fagbevægelsen forud for en tale til nationen i aften om de tiltagende protester i landet.

- Jeg sammenblander ikke borgere og deres krav med bøllernes. Jeg vil ikke give efter over for dem, der ønsker ødelæggelser og uro. 

Sådan lød det fra den franske præsident Emmanuel Macron for knap to uger siden - efter to uger med massive demonstrationer og uroligheder i den franske hovedstad Paris. 

Men efter yderligere to uger med voldsomme protester, som tilmed er taget til i styrke, er præsidenten nu kommet på andre tanker. 

Således mødes i han i dag klokken 10 med repræsentanter for fem af landets største handels-fagforeninger, samt tre medarbejderorganisationer og lokale repræsentanter, skriver BBC.

Også premierminister Èdouard Philippe og ni ministre fra regeringen tager del i mødet.

Taler til nationen i aften

Mødet sker forud for, at præsidenten i aften klokken 20 vil tale til nationen om urolighederne på direkte tv. 

Protesterne er startet af græsrodsbevægelsen 'De Gule Veste', som ikke har officiel tilknytning til noget politisk parti. Bevægelsen rummer folk med meget forskellige opfattelser af, hvad der er i vejen med Frankrig - og som tilmed ikke ikke har nogen ledere. 

Og selvom den franske regering lørdag lovede at indlede en dialog med 'De Gule Veste', er forhandlingerne mere komplekse end som så. De fagforeningsrepræsentanter, som Macron mødes med i dag, har dog taget græsrodsbevægelsens sag til sig og opfordrer nu regeringen til at lytte. 

'De Gule Veste' startede som en protest mod en forhøjelse af afgifter på benzin og diesel. Over de seneste 12 måneder er dieselpriserne er steget med 23 procent.

Macron har forklaret, at de forhøjede skatter skal finansiere franske investeringer i vedvarende energi. Ligeledes har han varslet yderligere 6,5 cent skat på diesel og 2,9 cent på benzin fra 1. januar, hvilket fik vreden til at ulme - især i de mindre befolkede områder af landet. 

Protesterne har, siden begyndelsen 17. november, udviklet sig til en generel utilfredshed med regeringen og en voksende ulighed i befolkningen.

Kræver Macron træder tilbage

En del af kritikken er rettet direkte mod præsidenten, og mange demonstranter forlanger, at han træder tilbage. Macron har længe holdt lav profil i forhold til at adressere protesterne, hvilket har medført yderligere beskyldninger mod præsidenten for ikke at være tilgængelig og for at udvise manglende forståelse for jævne borgeres problemer.

Protesterne har ført til lukkede butikker og turistattraktioner, hærværk, ødelæggelser, bilafbrændinger og tusindvis af betjente på gaderne - ofte i sammenstød med demonstranter.

Det skete senest lørdag, hvor demonstrationerne nåede nye højder med 136.000 deltagere rundt omkring i Frankrig. I alt 1723 personer blev anholdt, oplyser det franske indenrigsministerium søndag.

De omfattende konsekvenser af protesterne har fået finansminister Bruno Le Maire til at beskrive situationen som en katastrofe for forretningslivet og for landets økonomi.

Ligeledes har den franske sammenslutning for detailhandel, FDC, opgjort, at det franske handelsliv har tabt 1 milliard euro - 7,5 milliarder kroner på urolighederne.