Udland

Derfor skaber danskers nøgenbillede så stor vrede i Egypten

Den danske fotograf er ked af, at han har forarget egyptere.

Fotograf Andreas Hvids navn er det seneste døgn blevet kendt i både Danmark, Egypten og mange andre lande verden over.

Alverdens medier har skrevet om den video, hvori han og en veninde kravler op på Kheopspyramiden for til sidst at posere nøgne i en sexstilling.

Og det har fået kritik.

- En krig mod Egypten, har lederen af Egyptens antikvitetsprogram, Ayman Ashmawy, kaldt videoen.

- En vanhelligelse

Det er forbudt at klatre op på pyramiderne, og i Egypten er der strenge straffe for nøgenhed i det offentlige rum.

- Sagen er diskuteret meget og på et socialt medie blev det kaldt en vanhelligelse, siger Hisham Kassem, der er politisk kommentator i Egypten.

Han fortæller, at myndighederne ser på sagen med stor alvor.

 - For autoritære regimer som Egyptens er den slags pinligt. Man vil gerne give folket indtryk af, at man har styr på tingene. Så når nogle trodser alle sikkerhedsprocedurer, når op på toppen af pyramiden og forbryder sig mod de sociale normer ved at tage nøgenfotos, er det pinligt, siger Hisham Kassem.

Det er dette billede, der har gjort egyptere vrede.

Opfattes som en hån

Kheopspyramiden er en af verdens syv vidundere og har stået i udkanten af Kairo i mere end 4500 år. For egypterne er det både et religiøst symbol og deres stolthed.

Eva Plesner, der er korrespondent i Egypten, fortæller, at der er mange, som er vrede, fordi de opfatter det som en hån mod deres kultur og civilisation.

- Ethvert egyptisk barn lærer i skolen, at civilisationens vugge stod i Egypten, og at det er den fineste og mest ædle civilisation i verden. Hvis de opfatter, at man gør grin med det, vækker det temmelig stor vrede, siger Eva Plesner.

- Det er imod vores kultur

En af dem, der er vred, er Tamer Abbas.

Han er daglig leder i Det Egyptiske Hus i Danmark, og han fik videoen tilsendt af sin bror, som bor tæt på pyramiden.

- Jeg er rasende, siger han.

Til Ekstra Bladet har Andreas Hvid sagt han, at han er ked af, at mange egyptere er blevet forarget over videoen. Men han har også fået positiv respons fra flere egyptere, forklarede han.

For Tamer Abbas er det nøgenheden og sexstillingen, der er den største torn i øjet. 

- Det gør det meget værre faktisk. Det er imod vores kultur og religion. Vi accepterer ikke, at man tager tøj af, siger han.