Udland

500 demonstranter anholdt i Paris

Demonstranter fra "De Gule Veste" er anholdt og har fået beslaglagt hammere, baseballbats og petanquekugler.

Det er lørdag kommet til sammenstød mellem politiet og folk, der repræsenterer "De Gule Veste", i hjertet af Frankrigs hovedstad.

Politiet har affyret tåregas og tændt for vandkanonerne i et forsøg på at presse flere hundrede demonstranter, på Paris' berømte hovedgade Champs-Elysees og ved Triumfbuen, tilbage.

Politiet skønnede ved 11-tiden, at der befandt sig 1500 demonstranter i området, og klokken 13 lød det, at flere end 500 i alt var blevet anholdt. Allerede inden de annoncerede demonstrationerne gik i gang, anholdt politiet i de tidlige morgentimer 278 personer.

Urobetjente forsøger at opløse en af de mange demonstrationer i Paris lørdag.

Hos de anholdte har betjente beslaglagt hammere, baseballbats og petanquekugler.

Demonstrer mod Macron

Ifølge TV 2s Frederikke Ingemann, der opholder sig i Paris, ønsker 'De Gule Veste' et opgør med den politiske klasse og de økonomiske reformer, som præsident Emmanuel Macron har indført. De demonstrer blandt andet mod stigende leveomkostninger og større økonomisk ulighed.

- Det er et opråb om, at det går skævt i Frankrig. Social ulighed har nået historiske højder, mener de, siger Frederikke Ingemann. Men, tilføjer hun, utilfredsheden stikker dybere end bare det halvandet år, Macron har været præsident i Frankrig.

- Macron får på puklen for det, men i virkeligheden er de her "Gule Veste" en udtryk for en bouillonterning af akkumuleret vrede over den udvikling, Frankrig har taget i de sidste år - ja, endda i de sidste årtier, siger Frederikke Ingemann til TV 2 NEWS.

Det har ført til sammenstød flere steder i den franske hovedstad mellem demonstranter og urobetjentene.

Vil undgå gentagelse

Det meste af det centrale Paris blev lukket forud for de forventede uroligheder, der har et været et varemærke for "De Gule Veste".

Der befinder sig 8000 politifolk ude i byens gader, og de ruster sig, efter at det i sidste weekend kom til voldsomme sammenstød i Paris med barrikader og biler i brand. Det var de værste uroligheder i byen siden 1960'erne.

Dråben, der fik bægeret til at flyde over

Macrons regering valgte tidligere på ugen at udsætte afgiftsforhøjelser på diesel og benzin.

Flere demonstranter bruger kasteskyts mod politiet.

Det var nødvendigt, mener Frederikke Ingemann, fordi den sociale uro havde nået et niveau, der ikke var holdbart for præsidenten. Hun beskriver de stigende skatter og afgifter på brændstof som "dråben, der fik bægeret til at flyde over" for "De Gule Veste".

Indtil videre lader det dog ikke til at have sat en stopper for uroen i Paris og Frankrig. Hidtil har mange af urolighederne været koncentreret i området omkring Triumfbuen og Champs-Elysees, men også andre steder i landet er der bebudet demonstrationer mod regeringen.