Udland

Trump kalder sin tidligere udenrigsminister dum og doven

Rex Tillerson om Trump: En udisciplineret person, som ikke læser, og som ofte vil gøre noget lovstridigt.

Præsident Donald Trump langer ud efter sin tidligere udenrigsminister Rex Tillerson og kalder ham i et skarpt formuleret tweet "dum som en sten".

Udtalelserne kommer efter, at Tillerson har udtalt offentligt, at præsidenten forsøgte at gennemføre ting på en måde, der var i strid med loven.

Trump roser sin nuværende udenrigsminister, Mike Pompeo.

- Mike Pompeo gør en stor indsats. Jeg er meget stolt af ham. Hans forgænger, Rex Tillerson, havde ikke den fornødne mentale kapacitet. Han var dum som en sten, og jeg kunne ikke få ham ud hurtigt nok, Han var helvedes dum, skriver Trump og tilføjer:

- Nu er det et helt andet spil. Der hersker en ny ånd i udenrigsministeriet.

Tillerson har holdt lav profil, efter at han blev fyret af Trump, men han rettede torsdag en opsigtsvækkende kritik af præsidenten i Houston.

Ifølge avisen Houston Chronicle har Tillerson fortalt, at Trump typisk sagde, at han "ønskede noget sådan og sådan, hvorefter jeg måtte sige til ham, at jeg forstod, hvad han ville, men at man ikke kunne gøre det sådan, da det var i strid med loven".

Tillerson beskriver Trump som "en person, der er udisciplineret, som ikke bryder sig om at læse, som ikke læser orienteringer, og som ikke ønsker at sætte sig ind i detaljer."

- Han er hurtigt fremme ved, at "nu siger jeg, hvad jeg mener", siger den tidligere udenrigsminister.

Det var så godt engang, men nu er Rex Tillerson faldet i unåde hos præsidenten.

Tillerson, den tidligere topchef i olieselskabet ExxonMobil, blev af europæerne regnet som en moderat udenrigsminister. Han måtte i marts i en Twitter-meddelelse fra Trump læse, at han var fyret.