Nøgne danskere i sexstilling på pyramide forarger i Egypten

Egyptisk minister vil have anklagemyndigheden til at gå videre med sagen.

Et nøgenbillede af to danskere i en sexstilling på toppen af Keopspyramiden vækker dyb forargelse i både Egypten og Danmark.

Billedet er taget og delt af den ene af de to danskere på billedet, 23-årige Andreas Hvid. I ly af natten kravlede han sammen med en veninde til pyramidens top, hvor de to danskere smed tøjet for derefter at posere i en sexstilling til ære for Andreas Hvids medbragte kamera.

Den 23-årige dansker har siden delt både et billede og en video af seancen på de sociale medier, hvor egyptere og danskere kritiserer danskeren i skarpe vendinger.

- Folk som dig er ikke velkomne her, skriver en, mens flere anklager danskeren for at være respektløs over for det mere end 4500 år gamle monument.

Videoen er fredag aften blevet fjernet fra Youtube, men billedet af de to nøgne danskere kan stadig ses på Andreas Hvids hjemmeside.

Minister går ind i sagen

Den egyptiske minister for oldtidsminder, Khaled al-Anany, skriver i en pressemeddelelse, at sagen nu er overdraget til den egyptiske anklagemyndighed. Han vil have anklagemyndigheden til at gå ind i sagen.

Også Ayman Ashmawy, der er leder af Egyptens antikvitetsprogram, har set sig sur på videoen, som han betegner som ’en krig mod Egypten’.

- Det er en amoralsk film, som er en fornærmelse mod alle symboler på menneskeheden, specielt fordi den er imod vores moral og værdier, siger Ayman Ashmawy til den egyptiske avis al-Masry al-Youm ifølge DR.

Først og fremmest er det strengt forbudt at klatre op på det historiske bygningsværk. Derudover er der i Egypten strenge straffe for nøgenhed i det offentlige rum.

En egyptisk skuespiller blev for nylig meldt til politiet for at bære en gennemsigtig kjole til en filmfestival. Hun risikerer op til fem års fængsel.

Ville ikke gøre grin med muslimske værdier

Det er ikke lykkedes for TV 2 at få en kommentar fra den 23-årige dansker, men til Ekstra Bladet siger han, at han er ked af, at mange egyptere er blevet forarget over videoen. Han fremhæver dog samtidig, at han også har fået positiv respons fra flere egyptere.

- Jeg ønsker overhovedet ikke, det skal være en ny Muhammed-krise, og billedet karikerer ikke nogen muslimske værdier. Faktisk synes jeg, pyramiderne virker forbløffende lidt værdsat af egypterne. Jeg ved, pyramiderne er vigtige for Egypten, men af samme årsag er det også overraskende, at området flere steder flyder med affald. Derfor føles de for lidt værdsat, siger Andreas Hvid til Ekstra Bladet.

Ideen har han gået med i mange år, men det bliver ikke til en gentagelse. Til avisen siger den 23-årige dansker, at han fremover vil holde sig ude af Egypten, da han "sandsynligvis risikerer at blive dømt", hvis han vender tilbage.