Udland

USA vil anholde direktørens datter, men i Danmark stoler vi på hende

Amerikanerne vil retsforfølge finansdirektøren i kinesiske Huawei. Firmaet har længe været på kant med USA, men TDC benytter deres udstyr i Danmark.

Mange år før Huawei blev en global teknologivirksomhed, sad der en ung kvinde i receptionen i Shenzhen og tog telefoner.

Den, som har sind til at slå en hund, vil nemt finde en kæp

Yu Li, kinesisk kommentator

Receptionisten var direktørens datter, og hendes far syntes, hun skulle læres op fra bunden.

Dengang i 1993 havde den unge kvinde en drøm om at studere i USA, men hun kunne ikke få visum. Det skriver mediet Week in China.

I dag - 25 år efter - er Meng Wanzhou på vej til at havne i et amerikansk fængsel.

Myndighederne i USA siger, at hendes virksomhed har forbrudt sig mod den amerikanske embargo mod Iran, men anholdelsen er blot den seneste udvikling i en lang konflikt.

En konflikt, der også kan få konsekvenser for Danmark.

Den 46-årige Meng Wanzhous arbejdsgiver leverer nemlig udstyr til det danske mobilnetværk. Sammen med TDC er Huawei ansvarlig for installationen af 4G og 5G i Danmark. Kineserne udfører opgaven på trods af gentagne advarsler fra de amerikanske efterretningstjenester NSA, CIA og FBI.

 - Vi er dybt bekymrede over risikoen ved at tillade en virksomhed, der er afhængig af fremmede regeringer, som ikke deler vores værdier, at få magtpositioner inden for vores telenetværk, sagde FBI's chef Chris Wray under en senatshøring tidligere på året.

Officerens projekt

I november måned kunne avisen Wall Street Journal berette, at den amerikanske regering forsøger at få USA's allierede til at undgå samarbejde med Huawei.

Amerikanerne frygter ifølge avisen, at udstyr fra Huawei kan benyttes til spionage af den kinesiske regering, og derfor advarer de mod at samarbejde med virksomheden.

Aftalen var stor i forhold til vores forbindelser

Ansat i Huawei

Anholdelsen af Meng Wanzhou under en mellemlanding i den canadiske by Vancouver skete på opfordring fra amerikanerne. Trækket har vakt international opsigt, fordi den tidligere receptionist i dag er en af topcheferne i Huawei.

Hun er virksomhedens finansdirektør og mulig arvtager til jobbet som virksomhedens næste nummer et.

Og så er hun datter af manden, der gjorde Huawei til den globale succes, som virksomheden er i dag med omkring 180.000 ansatte og en position som verdens næststørste producent af mobiltelefoner.

Huaweis topchef Ren Zhengfei er tidligere officer i den kinesiske hær, hvor han beskæftigede sig med ny teknologi sidst i 1970'erne. 

Fakta om Huawei

  • Hauwei er verdens næststørste producent af smartphones. Kun Samsung er større.

  • Firmaets ejes ifølge egne oplysninger af medarbejderne.

  • Direktøren har tætte forbindelser til det kinesiske styre.

  • Både USA, Australien og New Zealand har afvist at bruge Huawei i deres nye 5G-netværk.

  • Firmanavnet Huawei udtales "Wah-way".

Han forlod hæren i 1983 og bosatte sig i Shenzhen, hvor han fik job i byens spirende elektronikindustri, og fire år senere grundlagde han Huawei, der solgte importeret it-udstyr.

Firmaet koncentrerede sig især om såkaldte switches - altså netværksenheder, der kan forbinde mange enheder til samme netværk.

De vigtige switches

Forretningen voksede hurtigt, og Ren Zhengfei fik lov til at bygge det første nationale netværk for telekommunikation i den kinesiske folkehær.

En ansat beskriver aftalen i bogen 'Huawei's Fixed Line to Beijing'.

- Aftalen var lille i forhold til den overordnede forretning, men stor i forhold til vores forbindelser.

I 1994 mødtes Ren Zhengfei med den daværende generalsekretær for kommunistpartiet Jiang Zemin og overbeviste ham om, at "teknologien til at producere switches er et nationalt sikkerhedsanliggende, og når et land ikke selv kan producere switches, svarer det til, at det ikke har nogen hær".

Det fremgår af en rapport fra Center fo Strategic and International Studies.

Nu producerer Huawei så teleudstyr til det meste af verden.

I 2005 kårede Times Magazine Ren Zhengfei til en af verdens mest indflydelsesrige personer, og i 2017 sad Huawei ifølge Wall Street Journal på 27 procent af det globale marked for telekommunikationsudstyr.

Og så blev topchefens datter arresteret.

Kinesiske trusler

Anholdelsen har vakt vrede i Kina, hvor myndighederne kalder den "en overtrædelse af menneskerettighederne" ifølge avisen China Daily.

Kineserne truer også canadierne med konsekvenser.

Huawei er nemlig "det kinesiske folks håb og stolthed" ifølge direktøren for et af de kinesiske firmaer, der handler med Canada.

Firmaet - der importerer landbrugsprodukter - hedder Jiangsu Tongliang International, og direktøren Gao Huazhi siger, at canadierne vil opleve en "modstandskraft, der aldrig er set før".

De præcise detaljer omkring, hvad Meng Wanzhou har gjort, er ikke offentliggjort.

Ifølge den canadiske avis Globe and Mail skyldes det Meng Wanzhous involvering i et firma ved navn Skycom Tech Co. Ltd., der har brudt sanktionerne mod Iran.

Meng Wanzhou har i sin tid siddet i bestyrelsen for det firma.

Størstedelen af hendes arbejdstimer har hun dog lagt i Huawei, der er i gang med at rulle det nye 5G-mobilnetværk ud i en lang række lande - blandt andet Danmark.

Den høje sikkerhed

TDC har siden 2013 samarbejdet med Huawei. Også dengang var der spekulationer om kinesisk spionage, og i 2015 blåstemplede Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste samarbejdet.

- Det er Center for Cybersikkerheds vurdering, at aftalerne med TDC og Huawei har bidraget væsentligt til at højne informationssikkerheden, skrev efterretningstjenesten dengang.

Andre steder i Europa har amerikanernes advarsler imidlertid haft konsekvenser. I Storbritannien har det største mobilselskab BT Group i begyndelsen af december afbrudt samarbejdet med Huawei og fjerner virksomhedens udstyr fra kernen af dets netværk. 

Og kineserne?

De afviser alle beskyldninger om spionage og sanktionsbrud, og skyder i stedet skylden på USA, der i kinesiske øjne forsøger at holde en konkurrent til amerikanske tech-virksomheder nede.

- Den, som har sind til at slå en hund, vil nemt finde en kæp, skriver den populære onlinekommentator Yu Li efter anholdelsen.

Om canadierne ser beviser nok til at udlevere direktørens datter til amerikanerne, har vi endnu til gode at se.