Brexit

Stemte for Brexit for at kontrollere indvandringen, men flere uden for EU kommer til

Premierminister Theresa May mødes til te med immigranter i Storbritanniens hovedstad i marts 2018. Stefan Rousseau / Scanpix Denmark

Med Brexit stemte briterne for at genvinde kontrol med deres grænser. Men selvom EU-borgere har fanget beskeden, strømmer andre indvandrere ind.

Da briterne for to og et halvt år siden stemte sig ud af EU, var det for at gøre det sværere for fremmede at komme ind i landet.

"Tag kontrollen tilbage" og "millioner af EU-migranter snupper vores jobs" var slogans og avisoverskrifter, der gav genlyd i den britiske befolkning.

Indvandring var det altoverskyggende tema, viste undersøgelser under valgkampen. EU blev opfattet som det store problem, og premierminister Theresa May lovede at fikse det, da hun blev genvalgt i 2017.

Men nye tal fra den britiske pendant til Danmarks Statistik - the Office of National Statistics - viser, at May har problemer med at holde det løfte. 

Tallene viser også, at problemet ikke nødvendigvis er den frie bevægelighed i EU.

Arbejdskraft fra EU forlader Storbritannien 

Den gode nyhed for briterne og Theresa May er, at EU-borgerne har fanget beskeden.

Flere og flere EU-borgere forlader deres arbejde og hjem i Storbritannien forud for Brexit. Andelen af EU-borgere, der rejser ud af Storbritannien, er steget med knap 20 procent om året siden 2012. 

Og ser man isoleret på borgere fra Polen og Tjekkiet, er der nu flere, der forlader de britiske øer, end der rejser dertil. 

Men det store fald ses især blandt borgere fra EU15, som er de lande, der var en del af EU før udvidelsen mod øst i 2014. Det er blandt andet Tyskland, Frankrig og Danmark.

Mange EU-borgere tøver nemlig med at tage et job på de britiske øer, og net-migrationen er den laveste siden 2012 med kun 74.000 flere EU-borgere bosat i Storbritannien det seneste år.

Eksplosion af indvandrere fra uden for EU

Faldet i antallet af EU-borgere, der pakker kufferten og drager mod det britiske, kan netop forklare eksplosionen i indvandrere fra andre dele af verden, der nu strømmer til Storbritannien.

Det mener professor Christian Dustmann, der er direktør for University College Londons Center for Forskning og Analyse af Migration

- Storbritannien er blevet mindre attraktivt for EU-borgere med pundets kursfald, usikkerheden omkring Brexit og den økonomiske udvikling i Europa, siger han til avisen The Telegraph

Men Storbritannien mangler kvalificeret arbejdskraft i flere sektorer, og han mener, at arbejdsgiverne kompenserer for tabet af medarbejdere ved at rekruttere andre steder end i EU.

- Stigningen kan skyldes arbejdsgivere, der forsøger at rekruttere flere ikke-EU-arbejdstagere for at kompensere for faldet i EU-arbejdstagere, der kommer til Storbritannien, siger han til avisen The Telegraph.

Alene det seneste år er antallet af indvandrere fra andre lande end EU steget med 40 procent alene. 248.000 mennesker netto blev en del af landet, og det er det højeste niveau siden 2004.

De fleste kommer fra Kina og Indien - trods stramninger i de britiske visumregler.

Brexit kan koste Storbritannien dyrt

Men det nye mønster i indvandringen kan komme til at koste briterne dyrt.

EU-borgere bidrager nemlig langt mere til statskassen end borgere fra lande uden for EU. Det viser regeringens egne tal fra september, kan man se i avisen The Independent

En borger fra et EU-land kaster knap 20.000 kroner mere i statskassen om året end en brite.

Og slår EU-borgere rødder og bliver boende i Storbritannien, ender de med at smide over 650.000 kroner mere i statskassen, end de koster samfundet i offentlige ydelser. Det regnskab går i nul for en brite.

- Når det kommer til statens finanser, bidrager europæiske immigranter med væsentligt mere, end de koster, og de letter dermed skattebyrden for andre, sagde Ian Mulheirn fra Oxford Economics, der stod i spidsen for beregningerne, til The Independent.

Rasende politiker: - EU-borgere er rygraden

De nye tal skaber derfor stor debat og lander på et tidspunkt, hvor briterne stadig venter på at se, hvordan regeringen vil udforme reglerne for indvandring til Storbritannien efter Brexit. 

Det konservative parlamentsmedlem Phillip Lee, der har forladt Mays regering i protest over Brexit-strategien, er rasende over det, han kalder for en "Brexodus".

- EU-borgere er en del af rygraden, der holder de offentlige services kørende i det her land, siger han til avisen The Guardian.

- Vi kan ikke sidde på hænderne og se på, mens vigtige offentlige services som vores sundhedsvæsen bliver ødelagt af Brexit. Det var ikke, hvad 'Leave'-kampagnen lovede vælgerne i 2016.