Robot amok ved en fejl: 24 Amazon-ansatte på hospitalet

Fagforening advarer nu ansatte mod robotter.

54 ansatte på internetgiganten Amazons center i Robbinsville i New Jersey kom til skade, da en robot ved en fejl gik amok og ødelagde en beholder med en sprayingrediens, der indgår i peberspray.

24 af de ansatte kom så alvorligt til skade ved at blive udsat for sprayen og dampene fra den, at de måtte til behandling på hospitaler i Robbinsville-området. Én er ifølge ABC News i kritisk tilstand.

- De berørte ansatte er udskrevet eller forventes udskrevet fra hospitalerne inden for de næste 24 timer. Vores ansattes sikkerhed er altid vores højeste prioritet, og en total efterforskning af sagen er allerede på vej. Vi vil gerne takke alle de redningsfolk, der var på stedet og hjalp i forbindelse med dagens hændelse, sagde en talsmand for Amazon onsdag aften til ABC News.

Fagforening kræver Amazon stillet til ansvar

Amazons ansatte er ikke medlem af en fagforening, men efter episoden advarede den amerikanske fagforening for ansatte inden for handel, både på nettet og i supermarkeder og storcentre, i en udtalelse om den fare, robotter udgør for de ansatte i virksomhederne.

- Amazons automatiserede robotter satte mennesker i en livstruende situation i dag. Konsekvensen var katastrofal, og langtidspåvirkningen for arbejderne er ukendt, sagde Stuart Appelbaum, formanden for Retail, Wholesale and Department Store Union i en udtalelse.

- Det rigeste selskab i verden kan ikke fortsat slippe for repressalier i forhold til, at de bringer hårdt arbejdende menneskers liv i fare. Vores fagforening vil ikke opgive kampen, før Amazon bliver holdt ansvarlig for denne og flere andre farlige situationer i deres arbejdsmiljøpraksis, siger Stuart Appelbaum.

Forskere undersøger sabotage

Danske forskere deltager ifølge Weekendavisen i øjeblikket i et større forskningsprojekt, hvor det blandt andet bliver undersøgt, hvad der sker på arbejdspladser, hvor mennesker og robotter samarbejder. Forskningsprojektet REELER (Responsible Ethical Learning with Robotics) har deltagelse af forskere fra Danmark, Tyskland, Italien og Storbritannien.

I forskningsprojektet har forskerne blandt andet undersøgt det fænomen, der hedder robotsabotage. I Danmark har et slagteri ifølge undersøgelsen været udsat for sabotage mod en robot, der kan ridse sværen i flæskesteg. Men robotten gik hele tiden i stykker, og til sidst måtte man opgive at bruge den.

I tilfældet hos Amazon var det dog ikke sabotage, men en robot, der angreb mennesker ved en fejl. 

Hjemløse angreb robot med grillsauce

I USA har mobile robotter skabt en del konflikter i det offentlige rum. I San Francisco angreb hjemløse en sikkerhedsrobot, der skulle patruljere ved et kontorkompleks. Robotten blev væltet omkuld, og der blev hældt grillsauce i dens sensorer.

- I øjeblikket udvikler robotteknologi sig så hurtigt, at arbejdspladser og mennesker ikke kan nå at tilpasse sig. Så mange robotter er der heller ikke derude, men vi ser altså allerede en del af de her sammenstød, sagde en af forskerne, den danske antropolog Cathrine Hasse fra Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) på Aarhus Universitet ifølge Weekendavisen, da hun i sidste uge fortalte om resultaterne.

- Og når man samtidig er klar over, hvordan kunstig intelligens og automatisering kommer til at påvirke arbejdsmarkedet, er der al mulig grund til at undersøge de her nye relationer, sagde Cathrine Hasse.