Udland

Frankrigs regering bukker under for voldsomme protester - dropper upopulære afgifter

Planerne om at forhøje skatter og afgifter på benzin og diesel har de seneste uger ført til voldsomme protester over store dele af Frankrig.

Den franske regering opgiver nu at få indført nye, forhøjede afgifter på elektricitet, diesel og benzin til biler i 2019.

Det siger premierminister Edouard Philippe ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Regeringen er klar til dialog og viser dette ved at fjerne skattestigningen i budgetforslaget for finansloven for 2019, siger Edouard Philippe til det franske parlament.

Tiltaget er langtfra nok. Der findes en dyb utilfredshed med den ulighed, der præger Frankrig

Frederikke Ingemann, journalist TV 2

Voldsomme protester

Tirsdag lød beskeden ellers fra Frankrigs premierminister, Edouard Philippe, at regeringen ville suspendere de planlagte forhøjelser i seks måneder.

Men nu har den franske regering imidlertid valgt at udskyde disse for hele næste år.

Den franske regerings planer om at forhøje skatter og afgifter på benzin og diesel har været særdeles upopulære og har siden 17. november ført til voldsomme protester over store dele af Frankrig.

Præsident Macron udtalte i sidste uge, at han havde set og hørt demonstranterne, men at han ikke ville skrotte de nye afgifter på benzin og diesel.

- Jeg vil ikke give efter over for dem, der ønsker ødelæggelser og uro, sagde Macron.

Flere hundrede kvæstet

I den franske hovedstad har demonstrationerne været anført af protestbevægelsen 'De gule veste'.

I weekenden førte de voldsomme uroligheder til, at 263 personer blev kvæstet og 412 personer anholdt. Mange politibetjente var blandt de tilskadekomne, da demonstranterne blandt andet kastede med sten og satte ild i de parisiske gader.

Vreden har efterhånden rettet sig mere mod stigende leveomkostninger og er blevet et symbol på udbredt utilfredshed med præsident Macrons økonomiske reformer.

Protester vil fortsætte

Ifølge TV 2s journalist Frederikke Ingemann har præsident Emmanuel Macron valgt at skære igennem og bøjet sig for de voldsomme uroligheder.

- Macron har set skriften på væggen og indset, at der var brug for et klarere og mere entydigt svar, siger hun til TV 2.

Men tiltaget om at droppe de udskældte afgifter i 2019 vil dog ikke være nok til at stoppe vreden fra protestbevægelsen 'De gule veste', vurderer hun.

- Tiltaget er langtfra nok. Der findes en dyb utilfredshed med den ulighed, der præger Frankrig. De vrede protestanter mener, at de helt konkret har brug for flere euro, siger Frederikke Ingemann.

Sene indrømmelser

Vurderingen bakkes op af den selvudnævnte talsperson for 'De gule veste', Jacline Mouraud.

Ifølge nyhedsbureauet AP siger hun, at indrømmelserne "kommer alt for sent".

Hun erkender, at Emmanuel Macrons skridt er "i den rigtige retning", men at det grundlæggende ikke vil ændre bevægelsens holdninger.