Dyrevenner: Ordsprog om dyr er det samme som racisme og homofobi

16x9
Vi skal holde op med at bruge udtrykket "at tage tyren ved hornene", hvis det står til dyreretsgruppen PETA. Her er det en deltager ved tyreløbet i Pamplona, der gør det på bogstavelig vis. Foto: Ander Gillenea / Scanpix Denmark (arkiv)

Vi skal udrydde de udtryk, der normaliserer ondskab mod dyr, skriver amerikansk organisation, der kæmper for dyrs rettigheder.

Du skal fremover lade være med at "tage tyren ved hornene" og "slå to fluer med et smæk".

Det mener i hvert fald PETA, som er en stor, amerikansk organisation, der kæmper for dyrs rettigheder.

I et opslag på det sociale medie Twitter skriver organisationen, at sådanne udtalelser kan sammenlignes med racistisk hadtale eller nedsættende kommentarer rettet mod homoseksuelle.

- Ord betyder noget, og mens vores forståelse af social retfærdighed udvikler sig, så udvikles vores sprog også på samme tid, skriver organisationen.

Tag "blomsten ved tornene" i stedet

Derfor har organisationen lavet et diagram, hvor man giver forslag til andre formuleringer.

I USA hedder det sig for eksempel i en populær vending, at man skaffer bacon til husstanden med udtrykket "bringing home the bacon". Hvis man skal oversætte betydningen, handler det om at tjene penge til husstanden. 

I stedet for bacon opfordrer PETA i sit diagram til, at man siger bagels.

- Ligesom det er blevet uacceptabelt at være racistisk, homofobisk eller tale nedsættende om handicappede, så vil udtryk, der normaliserer ondskab mod dyr, også forsvinde, skriver PETA videre.

Og det vil så ifølge organisationen ske, når flere mennesker begynder at værdsætte dyr. 

Af andre eksempler lyder det for eksempel, at man i stedet for "at tage tyren ved hornene" skal "tage blomsten ved tornene". 

Intet om hadtale mod dyr i Danmark

I Danmark er der ingen bestemmelser i Dyreværnsloven, der omhandler hadtale mod dyr. 

Der er dog omvendt i flere tilfælde faldet domme mod personer, der har sammenlignet andre befolkningsgrupper med dyr. 

I en redegørelse fra Anklagemyndigheden fremgår det for eksempel, at det er en overtrædelse af straffelovens §266b, som i folkemunde kaldes racismeparagraffen, at lave negativt ladede sammenligninger af bestemte mennesker med dyr.

Blandt andet er der ifølge redegørelsen faldet dom i sager, hvor bestemte grupper mennesker er blevet sammenlignet med "rotter" eller "aber".