Udland

USA og NATO giver Rusland et ultimatum på 60 dage

Udenrigsminister Mike Pompeo siger, at russiske missiler er en trussel mod Europa.

60 dage.

Det er, hvad Rusland har til at ændre kurs. Ellers vil USA trække sig fra INF-traktaten, der blev indgået i slutningen af 1980'erne.

Det står klart tirsdag aften, hvor et samlet NATO samtidig fortæller, at de står bag USA, der har konstateret, at Rusland ikke lever op til aftalen.

- Vi støtter fuldt ud USA's fund om, at Rusland ikke lever op til forpligtelser i INF-traktaten, skriver landene i en erklæring.

USA konstaterer, at russiske præcisionsmissiler med meget kort varsel kan ramme europæiske byer. Missilerne kan også bære atomvåben. NATO slår derfor fast, at det er brud på aftalen og en meget konkret trussel mod Europa. Og derfor skal missilerne væk.

Erklæringen følger et møde mellem medlemslandenes udenrigsministre tirsdag i Bruxelles. 

- Der skal sendes et klart signal

Et møde, hvor også den danske udenrigsminister deltog. 

Traktaten forbyder begge parter at opsætte mellemdistancemissiler på land med en rækkevidde fra 500 til 5500 kilometer. 

Men den har på det seneste været et ligegyldigt papir, mener den danske udenrigsminister, da Rusland ifølge USA længe har handlet i strid med indholdet. 

- Der er brugt lang tid på at få russerne til først at erkende og efterfølgende at få det vendt rundt og få pillet de systemer ned. Det har de ikke svaret på, siger Anders Samuelsen (LA).

Der skal sendes et klart signal til Rusland

Anders Samuelsen (LA), udenrigsminister

Og i en pressemeddelelse på Udenrigsministeriets hjemmeside siger han, at bruddet med traktaten har "alvorlige konsekvenser for vores sikkerhed". Overfor TV 2 slår han fast, at de har trådt over linjen:

- Russerne har brudt aftalen. De er begyndt at opstille missilsystemer, der ikke er i overensstemmelse med den aftale, der er lavet. Og på den måde truer de Europas sikkerhed. Så jeg bakker fuldstændig op om den linje, der er lagt i dag. Der skal sendes et klart signal til Rusland, siger han til TV 2.

USA har givet Rusland 60 dage til at få pillet systemerne ned. Sker det ikke, vil amerikanerne forlade traktaten. Det vil ske med en karensperiode på seks måneder. 

Med andre ord kan Europa allerede i løbet af næste år stå i en situation, hvor USA og NATO opsætter mellemdistancemissiler i Europa. 

- Vi er nødt til at reagere på, hvad der sker derovre. Jeg har ingen konklusioner på, hvad konsekvensen helt præcist bliver, siger Samuelsen. 

2600 missiler blev destrueret

Efter flere års forhandlinger blev INF-traktaten (The Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) indgået mellem USA’s præsident, Ronald Reagan, og Sovjetunionens generalsekretær, Mikhail Gorbatjov, i 1987.

Traktaten indebar, at begge stormagter destruerede alle deres kort- og mellemdistanceraketter. Ligesom begge parter fik lov til at inspicere hinanden for at sikre, at aftalen blev overholdt. Desuden blev det forbudt at opsætte mellemdistancemissiler. 

Ifølge Arms Control Association destruerede USA og Sovjetunionen i alt 2692 missiler. 

Siden har der været forholdsvis fredeligt, men USA mener nu, at Rusland har udviklet og opstillet en ny type krydsermissiler, som netop har den rækkevidde, INF-traktaten forbyder. Ifølge BBC er der tale om Novator 9M729-missilet, der hos NATO er kendt under navnet SSC-8.

Rusland har ikke sagt meget om det nye missil, men landets regering fastholder, at det ikke overtræder betingelserne i INF-traktaten.  

Men Rusland lyver, siger USA's udenrigsminister, Mike Pompeo. Det mobile russiske missilsystem er "en trussel mod Europa", konstaterer han på et pressemøde. 

Russerne har sagt, at de ikke anede, hvad vi talte om

Mike Pompeo, udenrigsminister, USA.

Ifølge udenrigsministeren har USA i mindst 30 tilfælde taget spørgsmålet op med Rusland. Men hver gang har svaret været det samme. 

- Russerne har sagt, at de ikke anede, hvad vi talte om, siger Pompeo. 

Da USA i 2017 fremlagde meget konkrete beviser, blev forklaringen ifølge Pompeo ændret i Moskva. 

- Først i 2017 indrømmede Rusland, og de ændrede dækhistorien fra missilet, der ikke eksisterer, til missilet, der ikke er i strid med traktaten, siger han. 

Allerede i 2013 rejste USA bekymringer om en ny type russiske missiler, og i 2014 anklagede USA's daværende præsident Barack Obama Rusland for at bryde traktaten. Også Rusland har beskyldt USA for at bryde aftalen, og i 2007 truede de med at trække sig.

Putin har ikke reageret

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har endnu ikke reageret på den officielle melding fra NATO.

Men i oktober advarede han om, at USA trak sig fra aftalen:

- Hvis USA trækker sig ud af traktaten, så er det store spørgsmål, hvad de vil gøre med missilerne. Hvis de opstilles i Europa, vil vi være tvunget til at svare igen, siger Vladimir Putin ifølge nyhedsbureauet AP.

Han tilføjer, at han mener, at det er "meget farligt" at afmontere det globale system mod oprustning af atomvåben:

-  Så vil der ikke være andet tilbage end et våbenkapløb.