Senatorer presser Trump ved at kæde kronprins sammen med drab på Khashoggi

16x9
CIAs orientering beviser ikke, at den saudiarabiske kronprins var indblandet i mordet på Khashoggi, mener Trump. Foto: Drew Angerer / Scanpix Denmark

Modsat USA's præsident mener senatorer, at det er tydeligt, at magtfuld kronprins står bag mordet på Khashoggi.

En række amerikanske senatorer når modsat USA's præsident, Donald Trump, til den klokkeklare konklusion, at Saudi-Arabiens magtfulde kronprins, Mohammed bin-Salman, stod bag drabet på journalisten Jamal Khashoggi.

Det siger flere af dem, efter at de har fået en orientering om drabet af efterretningstjenesten CIA.

- Man skal være forsætligt blind for ikke at komme til den konklusion, at det var orkestreret og organiseret af folk under kronprins MBS, siger den republikanske senator Lindsay Graham.

MBS er en henvisning til Mohammed bin-Salmans initialer.

Under administration

TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz er overbevist om, at senatorernes seneste udmelding øger presset på Donald Trump:

- Senatet tager skridt til at sætte Trump under administration. De vil vride armen om på præsidenten og pålægge ham at straffe Saudi Arabien økonomisk eller politisk. Det siger alt, når Lindsay Graham, som normalt er en stærk Trump-støtte, siger, at USA bliver nødt til at opretholde de moralske værdier. At man ikke bare kan vende det blinde øje til, når et menneske bliver slået ihjel og parteret. 

- Trump og hans ministre har hæftet sig ved, at der ikke umiddelbart findes et fældende bevis, der sætter kronprinsen i forbindelse med mordet. Den seneste udmelding her tyder på, at senatorerne har brugt deres sunde fornuft og ikke er draget af den samme kynisme som Trump, der sætter handelsforholdene mellem de to lande over alt andet, siger Jesper Steinmetz.

Jamal Khashoggi gik 2. oktober ind på Saudi-Arabiens konsulat i den tyrkiske by Istanbul for at klare noget papirarbejde i forbindelse med sin forlovelse.

Khashoggi, der var kritisk overfor kongefamilien i Saudi-Arabien, blev dræbt på konsulatet. Kronprins Mohammed bin-Salman har nægtet at være involveret.

Trump vil ikke straffe Saudi Arabien

Tidligere har Donald Trump sagt, at CIA har "en fornemmelse" af, hvad der er sket. Men at det var umuligt at konkludere noget på baggrund af CIA's oplysninger.

For et par uger siden udsendte Det Hvide Hus en pressemeddelelse kaldet "udtalelse fra præsident Donald J. Trump om at stå sammen med Saudi-Arabien".

- Verden er et meget farligt sted! skrev Donald Trump som en start, før han endnu en gang understregede, at den saudiske konge og kronprins afviser at have noget med mordet at gøre.

- Vi kommer nok aldrig til at kende alle detaljerne om Jamal Khashoggis mord. Men uanset hvad har vi et forhold til kongeriget Saudi-Arabien, skrev han.

Overbevist om kronprinsens rolle

CIA-lederen Gina Haspel har tirsdag givet en orientering til Senatets udenrigsudvalget bag lukkede døre.

- Den opfattelse, som jeg havde før, er kun blevet bekræftet, siger demokraten Bob Menendez efter orienteringen.

Han har tidligere opfordret USA's præsident og regering til at reagere stærkt på drabet.

Formanden for udenrigsudvalget, republikaneren Bob Corker, er ifølge nyhedsbureauet AFP også overbevist om, at Mohammed bin-Salman har haft en finger med i drabet.

 - Jeg har ingen tvivl i mit sind om, at kronprinsen beordrede drabet og blev orienteret om situationen hele vejen igennem, siger han ifølge AFP.