Udland

Frankrig suspenderer udskældte afgifter efter voldelige protester

Tidligere har den franske præsident afvist at lade sig presse af demonstranterne, der har sat ild i Paris' gader.

Efter uger med voldelige protester i Paris har den franske regering valgt at suspendere forhøjede afgifter på benzin og diesel i seks måneder. Afgifterne skulle være trådt i kraft ved årsskiftet.

Der bliver heller ikke nogen stigninger i elafgifterne før maj 2019. 

Det annoncerer den franske premierminister, Edouard Phillippe, tirsdag efter et møde med regeringen, skriver den franske avis Le Monde.

Udsigten til de nye afgifter har medført flere uger med protester i den franske hovedstad anført af protestbevægelsen 'De gule veste'.

Ved uroligheder i weekenden blev 263 personer kvæstet og 412 personer anholdt. Mange politibetjente er blandt de tilskadekomne, da demonstranterne blandt andet kastede med sten og satte ild i de parisiske gader.

Stor utilfredshed med Macron

De forhøjede afgifter er blevet et symbol på udbredt utilfredshed med Emmanuel Macrons økonomiske reformer i Frankrig. 

I sidste uge sagde præsidenten, at han havde hørt, hvad demonstranterne har sagt, men at han ikke ville skrotte de nye afgifter på benzin og diesel. 

- Jeg sammenblander ikke borgere og deres krav med bøllernes. Jeg vil ikke give efter over for dem, der ønsker ødelæggelser og uro, sagde Macron. 

Mandag var der mere opblødning at spore, da premierminister Edouard Phillippes kontor meddelte, at han ville annoncere tiltag, der tilgodeser demonstranterne. 

Udmeldingen blev fulgt op af kulturminister Franck Riester, som oplyste, at premierministeren i de kommende dage ville annoncere "en stærk forsonende gestus".

Gule Veste aflyste møde 

Den franske regering skulle senere tirsdag have mødtes med med 'De gule veste', men det møde er blevet aflyst.

To repræsentanter fra protestbevægelsen fortæller til nyhedsbureauet AFP, at de har valgt at aflyse mødet "af sikkerhedsmæssige årsager", efter at de mest hårdkogte demonstranter har advaret dem mod at mødes med regeringen.

Som følge af problemerne i Frankrig har Macron desuden aflyst et planlagt besøg i Beograd, oplyste den serbiske præsident, Aleksandar Vucic, mandag.