Khashoggis private beskeder afslører hemmelig plan forud for mord

16x9
Jamal Khashoggi rådede ven til ikke at møde op på saudisk konsulat. 2. oktober gik han mod sit eget råd. Foto: Hasan Jamali / Ritzau Scanpix

En aktivist bosiddende i Canada planlagde sammen med Jamal Khashoggi en online aktion, men vennens mobil var hacket, og Saudi-Arabien læste med.

Private beskeder mellem den myrdede saudiske journalist Jamal Khashoggi og en saudisk aktivist bosiddende i Canada giver nye informationer om årsagen til, at den kritiske journalist aldrig kom ud fra et møde på det saudiarabiske konsulat i Tyrkiet 2. oktober.

Det skriver CNN, der har fået adgang til mere end 400 beskeder i tjenesten WhatsApp mellem aktivisten Omar Abdulaziz og Jamal Khashoggi, der sammen forsøgte at danne en online ungdomsbevægelse, som skulle gå mod den saudiske kronprins Mohammed bin Salman – manden, som ifølge Tyrkiet står bag mordet på Jamal Khashoggi.

Saudi-Arabien kendte til deres planer

Ifølge de mange beskeder i WhatsApp er det tydeligt, at både Jamal Khashoggi og Omar Abdulaziz frygtede for deres liv – især da Omar Abdulaziz i august fik at vide, at den saudiske regering kendte til deres planer om en digital hær, som de kaldte ”cyber bier".

Omar Abdulaziz
Da de fik kendskab til bierne, blev embedsmændene bekymrede. De anholdt mange mennesker og begyndte at ransage mange steder. Jeg havde ansvaret for gruppen og kommunikationen. Jeg er glad for, at du er i udlandet, og at du er i sikkerhed.
Jamal Kashoggi
Hvordan kendte de til bierne?
Familiernes sikkerhed?
Jeg begyndte at lave grupper
Jeg begyndte at lave noget arbejde, og der må have været et læk
Mange mennesker må have været involveret i dette
Kan du forestille dig – min bror fortalte mig, at jeg ikke skulle skriver om Canada og bierne på Twitter
!
Ellers kommer jeg i fængsel
Må gud hjælpe os
Dem, der sejler på havet, bør ikke frygte at drukne
Må Gud beskytte dig. Du er i Canada, som er fristed for de forurettede mennesker. Må gud beskytte dig for Qadddafis eller Qaddafi-dumhed
Tal ikke om bierne – heller ikke på Instagram

I virkeligheden var Omar Abdulaziz’ telefon, ifølge forsker ved Torontos universitet Bill Marczak, blevet hacket ved hjælp af militærsoftware opfundet af et israelsk firma, NSO Group.

Netop ved hjælp af denne software kunne den saudiske regering blandt andet følge med i de over 400 beskeder mellem aktivisten og Jamal Khashoggi – og de kunne læse med om deres planer om blandt andet at sende udenlandske sim-kort til dissidenter i Saudi-Arabien, så de kunne skrive om de politiske forhold i landet på Twitter uden at kunne blive sporet.

Ifølge Omar Abdulaziz er nemlig især Twitter et godt våben mod den saudiske regering, der bruger Twitter aktivt:

- Twitter er det eneste værktøj, de bruger til at sprede deres rygter. Vi er blevet angrebet, vi er blevet fornærmet, vi er blevet truet så mange gange, og vi besluttede os for at gøre noget, siger han til CNN.

At min telefon blev hacket, spiller en stor rolle, i forhold til det der skete med Jamal

Omar Abdulaziz

De to eksil-saudere havde desuden diskuteret muligheden for at skabe en online portal til at kunne dokumentere brud på menneskerettigheder i deres hjemland, ligesom de talte om at producere kortfilm til distribution på telefoner.

- (Jamal, red.) mente, at Mohammed bin Salman var problemet, og han sagde, at dette barn skulle stoppes, siger Omar Abdulaziz i et interview med CNN.

- Min skyldfølelse slår mig ihjel

Omar Abdulaziz har nu anlagt sag mod den israelske virksomhed NSO Group for brud på den internationale lov ved at sælge softwaren, som blev fundet på hans telefon, til undertrykkende regimer.

I en udtalelse fra NSO Group lyder det, ifølge CNN:

- Vores produkter har længe hjulpet regeringer med at forhindre selvmordsbombere, stoppe narkobaroner og sexhandlere og hjælpe med at få ofre for kidnapning sikkert hjem. Hvis der er mistanke om misbrug, vil vi undersøge det og tage de rette forholdsregler, herunder at suspendere eller afslutte en kontrakt.

Ifølge Omar Abdulaziz er softwaren imidlertid årsagen til, at hans ven, den kritiske journalist Jamal Khashoggi, ikke længere er i live.

- At min telefon blev hacket, spiller en stor rolle, i forhold til det der skete med Jamal. Jeg er ked af at sige det. Min skyldfølelse slår mig ihjel, siger Omar Abdulaziz.

Advarede ven om møde på konsulatet - men gjorde det selv

Omar Abdulaziz fik i 2014 permanent opholdstilladelse i Canada, da han fik annulleret sit saudiske stipendium, fordi han som udvekslingsstuderende havde ytret kritik af de politiske forhold i sit hjemland.

Han sagde til mig, at jeg ikke skulle møde op

Omar Abdulaziz

Ifølge aktivisten blev han i maj kontaktet af personer fra den saudiske regering. Omar Abdulaziz fortæller til CNN, at han mødtes med de to regeringspersoner, og han optog ti timers samtale med dem i løbet af de fem dage, de opholdt sig i Montreal. Ifølge CNN – der har haft adgang til lydoptagelserne – tilbyder en af de to mænd ham et job.

- Vi kommer til dig med en besked fra Mohammed bin Salman, lyder det fra den ene mand.

Mændene nævner i samtalen også Saud al Qathani, der er blandt kronprinsens øverste rådgivere. Han er siden blevet afskediget og bliver nu undersøgt for sin rolle i mordet på Jamal Khashoggi.

Den saudiske kronprins, Mohammad bin Salman. Han er lige nu på officielt besøg i Algeriet.
Den saudiske kronprins, Mohammad bin Salman. Han er lige nu på officielt besøg i Algeriet. Foto: Ryad Kramdi / Ritzau Scanpix

I løbet af samtalen opfordrer de to mænd ham desuden også til at besøge den saudiske ambassade i Canada for at hente nogle papirer i forbindelse med jobtilbuddet. Men det rådede Jamal Khashoggi ham imod:

- Han sagde til mig, at jeg ikke skulle møde op (på konsulatet, red.), og at jeg kun skulle mødes med dem på offentlige steder, siger aktivisten i dag til CNN.

2. oktober gik Jamal Khashoggi imod sit eget råd til sin ven og mødte op på det saudiske konsulat i Istanbul for at hente skilsmissepapirer, som de tyrkiske myndigheder krævede, for at han kunne blive gift med Hatice Cengiz, som ventede på ham uden for konsulatet.

Jamal Khashoggi kom aldrig ud fra konsulatet i live.

Drabet på Khashoggi skete ifølge den amerikanske efterretningstjeneste CIA på ordre fra Mohammed bin Salman. Det skriver flere amerikanske medier, blandt andet The Washington Post og CNN, på baggrund af oplysninger fra kilder med kendskab til CIA's undersøgelse af drabet.

Saudi-Arabien har anholdt 18 personer som mistænkte i sagen og har forklaret, at drabsholdet handlede på egen hånd. Ifølge USA's præsident, Donald Trump, har CIA ikke præsenteret ham for oplysninger, der sætter drabet i direkte forbindelse med Mohammed bin Salman.