Udland

Politikere på bar talte grimt om kvinder - skandalen rammer midt i Islands store fejring

En skjult optagelse af seks politikeres barsnak har vakt harme i den islandske befolkning.

Dronning Margrethe og Lars Løkke Rasmussen var lørdag i Island for at deltage i markeringen af, at Island for præcis 100 år siden opnåede selvstændighed fra Danmark.

Men bag de festlige kulisser lurer en politisk skandale af Metoo-karakter, der samme dag fik islændinge til at protestere foran parlamentet i Reykjavik og kræve seks parlamentsmedlemmers afgang.

Det hele begyndte med, at seks politikere gik ind på en bar i Reykjavik.

Tidligere statsminister Sigmundur Davið Gunnlaugsson, der måtte gå af efter Panama Papers, var en af dem.

En anden var hans partifælle fra Centerpartiet Gunnar Bragi Sveinsson, der er tidligere udenrigsminister.

Gjorde grin med handicappet politiker

Sammen med dem var to andre parlamentsmedlemmer fra Centerpartiet, som Sigmundur Davið Gunnlaugsson er leder af, og to parlamentsmedlemmer fra Folkepartiet.

De sad de om aftenen den 20. november på Klaustur bar i den islandske hovedstad. Og der sad de og snakkede nedsættende om kvinder, homoseksuelle og handicappede.

- I har denne hujende tossede kusse som formand for Flokkur Folking (Folkepartiet, red.), som I slet ikke kan styre. I kan slet ikke styre hende, lød det for eksempel fra Centerpartiets Bergþór Ólason.

I et hvilket som helst europæisk land ville det her vække stor harme og forargelse

Lars Hovbakke Sørensen, adjunkt, professionshøjskolen Absalon

Politikeren Anna Kolbrún er citeret for at sige på optagelsen, at kvinder har det svært med tal. Til det svarer Gunnar Bragi:

- Er det derfor, de ikke ved, hvor mange folk de er gået i seng med.

En mand, der sad i baren og var rystet over, hvad han hørte, besluttede sig for at blive siddende i tre timer og optage de seks parlamentsmedlemmers snak.

På optagelserne kan blandt andet også høre dem tale om kvindelige kollegaers udseende og gøre grin med den kvindelige islandske politiker, Freyja Haraldsdóttir, der er handicappet.

Hun har reageret med kritik i et langt opslag på Facebook og ligesom mange andre islændinge på Twitter med hashtagget #Klausturgate.

Sendt til medier

Optagelserne sendte den anonyme mand i baren senere til flere islandske medier, og både avisen Stundin og DV bragte historien.

- Det er en meget alvorlig sag. I et hvilket som helst europæisk land ville det her vække stor harme og forargelse blandt rigtig mange i befolkningen. Og det ser vi også i Island, at det gør nu, siger Lars Hovbakke Sørensen, der er adjunkt i samfundsvidenskab og politik ved professionshøjskolen Absalon, til TV 2

Det er jo nogle meget voldsomme og markante udtalelser, som virkelig har vakt postyr i befolkningen

Lars Hovbakke Sørensen, adjunkt, professionshøjskolen Absalon

De fire medlemmer af Centerpartiet på båndet har i en skriftlig udtalelse beklaget. Indtil videre har ingen dog set sig kaldet til at trække sig fra politik, som demonstranterne foran parlamentet i Reykjavik lørdag krævede.

Men konsekvensen kan nemt blive, at de bliver nødt til at trække sig helt ud af politik, vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

- Der er kommet alle mulige forsøg på undskyldninger og forklaringer, men det ændrer ikke ved, at det jo er nogle meget voldsomme og markante udtalelser, som virkelig har vakt postyr i befolkningen, siger han.

Konsekvenser for nye partier

Selvom de to partier ikke sidder i regeringen, har de alligevel stor opbakning i befolkningen. Ved sidste valg fik begge partier 18 procent af stemmerne.

Partierne er begge eksempler på de nye partier, der er dukket op i Europa de senere år. Både Centerpartiet og Folkepartiet har kun været i det islandske parlament, Altinget, siden 2017.

Derfor kan skandalen ifølge Lars Hovbakke Sørensen få langt større konsekvenser end bare for de seks implicerede politikere.

- Det er noget, der på længere sigt kan ommøblere hele det islandske partisystem, så de her nye partier, der er kommet frem, som har de her populistiske, EU-skeptiske, indvandringsskeptiske synspunkter, at de vil forsvinde ligeså hurtigt, de er kommet, siger han.