George H.W. Bush er død

Den tidligere amerikanske præsident blev 94 år.

Den tidligere amerikanske præsident, George Herbert Walker Bush, er død. Det oplyser den forhenværende præsidents talsmand til CNN.

Han var den 41. præsident i USA og sad i perioden 1989-1993. Før det var den republikanske politiker vicepræsident for Ronald Reagan i perioden 1981-1989, og han nåede også at oparbejde et imponerende CV med titler som CIA-direktør, FN-ambassadør og dekoreret pilot i den amerikanske flåde under Anden Verdenskrig.

- Det er en af de allerstørste, der nu er gået bort. Det er en mand, der har tjent det her land i over 70 år siger TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz:

- Han var vidne til nogle af de største udenrigspolitiske begivenheder, som vi husker i nyere tid. Han var præsident, da muren faldt, og øst og vest blev genforenet, og så stod han i spidsen for en meget succesrig krig, hvor han befriede Kuwait fra irakerne. Der var mange, som troede, at krigen ville have sikret ham genvalg året efter, men til manges overraskelse, så tabte han i 1992 til Bill Clinton på grund af indenrigspolitik, men det ændrer ikke ved, at hele det her land i dag siger farvel til en af de allerstørste, siger han.

Bush huskes blandt andet for den første golfkrig, som han gik ind i 1991, hvor han besluttede at sende næsten en halv million amerikanske soldater til Kuwait for at fordrive irakerne fra landet.

Han blev 94 år og nåede dermed at blive den ældste forhenværende præsident.

Det er blot et halvt år siden, at han mistede sin kone Barbara Bush, som døde i april i en alder af 92 år efter længere tids sygdom. Parret nåede at være gift i 74 år. Sammen har de seks børn heriblandt den forhenværende præsident George W. Bush.

Søn af en krigshelt

Bush senior var selv søn af en politiker. Hans far, Prescott Bush, var senator, kongresmedlem og i en periode talsmand for Det Republikanske Parti. Flere af hans egne sønner var også politisk aktive.

- Jeb, Neil, Marvin, Doro og jeg er bedrøvede over at kunne annoncere, at efter 94 bemærkelsesværdige år er vores far død, lyder det fra sønnen George W. Bush, der blev USAs 43. præsident i 2000. 

- George H.W. Bush var en mand af allerhøjeste karakter og den bedste far, en søn eller en datter kunne få, tilføjer han.

Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen har mødt George H.W. Bush. Hør ham fortælle i klippet herunder.

Uffe Ellemann-Jensen har gode minder om George H.W. Bush.

Hyldes af forgængere

George Bush senior nåede kun at sidde en periode på præsidentposten. Ved valget i 1993 blev han slået af demokraten Bill Clinton, som han senere udviklede et for amerikanske præsidenter usædvanligt venskab til på tværs af partiskel.

Bill Clinton siger, at han "for altid vil være taknemmelig" for det venskab, som han fik med den mand, som han slog ved præsidentvalget i 1992, og som dermed kun fik én præsidentperiode i Det Hvide Hus.

Den nuværende præsident, Donald Trump, mindes også sin forgænger posten.

- Med en velfunderet dømmekraft, sund fornuft og et velafbalanceret lederskab ledede præsident Bush vores nation og resten af verden til en fredelig og sejrrig afslutning på den kolde krig. 

- Som præsident satte han scenen for de årtier af velstand, der fulgte efter ham. Og gennem alt det han opnåede, forblev han ydmyg og fulgte det stille kald til at tjene, som gav ham en klar fornemmelse for, i hvilken retning han skulle, skriver Donald Trump i en erklæring, som han har offentliggjort på Twitter. 

George H.W. Bushs gode eksempel vil leve videre og fortsat inspirere amerikanere til at arbejde i en større sags tjeneste, lyder det videre fra Trump. 

Også den tidligere demokratiske præsident Barack Obama sender mindeord og lovprisning i retning af den afdøde forhenværende kollega, som han kalder en "patriot" og "ydmyg tjener" for USA.