Donald Trump

Trumps tidligere advokat indrømmer, at han løj om Trump-projekt i Rusland

Præsidentens tidligere advokat indrømmer nu, at han har løjet om Donald Trumps forbindelser til Rusland.

Præsident Donald Trumps mangeårige advokat Michael Cohen erklærer sig nu skyldig i at have løjet over for USA's kongres.

Ifølge AP er han torsdag formiddag lokal tid mødt op ved en føderal domstol på Manhattan i New York. 

Her har han indrømmet, at han løj om Trumps forbindelser til et byggeprojekt i Rusland, da han blev afhørt foran et senatsudvalg i 2017.

Løj om datoen

Konkret handlede det om at bygge et Trump Tower i Ruslands hovedstad, Moskva.

Det fremgår af en udskrift af den erklæring, han torsdag har indleveret, som er lagt op på mediet Vox' hjemmeside. Det iøjefaldende i dokumentet er, at Michael Cohen oprindeligt sagde ved senatshøringen, at forhandlingerne om byggeprojektet i Moskva blev afsluttet i januar 2016.

Men nu siger han så, at løgnen består i, at man faktisk forhandlede om projektet helt frem til omkring juni 2016. Ifølge CNN siger Michael Cohen torsdag, at han løj for at være loyal over for Trumps forsøg på politisk at kappe alle forbindelser mellem sig selv og Rusland. 

I juni 2016 var Donald Trump nemlig aktivt i gang med valgkampen om at blive USA's præsident.

Og i juni var der et meget omtalt møde i netop Trump Tower i New York, hvor højtstående medlemmer af Trumps kampagne holdt et møde med en advokat med forbindelser til den russiske regering i Kreml.

Advokaten med forbindelsen til Kreml lovede i den forbindelse kompromitterende informationer om Hillary Clinton, som var Trumps modkandidat til præsidentposten. 

Jesper Steinmetz fortæller, at Michael Cohen måske kan være den vigtigste nøgle til, hvad Donald Trump har gjort og sagt, og hvilke løgne han eventuelt har fortalt.

Trump afviser torsdag, at sagen har noget på sig. Og han omtaler Trump Tower i Moskva som et offentligt kendt projekt, han ikke ville gøre mere ved. Han kalder også Michael Cohen en "svag person", som "lyver" for at få strafnedsættelse. 

- Selv hvis jeg havde gjort det, så havde der ikke været noget galt i det. Det var min forretning, tilføjer Trump. 

Var tidligere meget tæt på Trump

Engang blev Michael Cohen anset som en af Donald Trumps mest betroede medarbejdere, men nu er det forhold mildest talt vendt på vrangen.

Nu samarbejder den fyrede advokat med den særlige undersøger Robert Mueller, som efterforsker Donald Trumps forbindelser til Rusland. Selv siger Michael Cohen, at han "sætter familie og sit land først" ved at samarbejde med Robert Mueller. 

I august erklærede han sig skyldig i at have svindlet i sit taxaselskab i New York, at have begået banksvindel og også i at have svindlet i sager, hvor han stadig var ansat af Trump. 

Ifølge ABC News har præsidentens tidligere advokat talt i over 70 timer med Robert Muellers hold af efterforskere. 

Ikke den eneste, der taler med Mueller

Han er ikke den eneste med bånd til Trump, som har talt med undersøgerne.

Også præsident Trumps forhenværende kampagnechef Paul Manafort indgik tidligere på året et forlig med Robert Mueller.

Men tidligere på ugen kom det frem, at Robert Mueller har mistanke om, at Paul Manafort har talt usandt over for efterforskerne i forbindelse med Rusland-undersøgelsen.