Udland

Ukrainsk præsident fisker efter stemmer, lyder Putins forklaring på ny krise

Krisen mellem Rusland og Ukraine er båret af Petro Porosjenkos ambition om genvalg som præsident.

Når Ukraine indtager rollen som den lille og forulempede nabo til en russisk nabostormagt, er det udelukkende et led i præsidentens forsøg på at styrke sit folkelige mandat.

Sådan lyder udlægningen fra Vladimir Putin på en konference onsdag, hvor den russiske præsident redegjorde for sit syn på den højspændte situation mellem Ukraine og Rusland.

- Han var nødt til at gøre situationen mere spændt. Det er utvivlsomt bare en provokation, fordi han vil styrke sit mandat op til præsidentvalget næste år, lød skudsmålet om Petro Porosjenko fra Vladimir Putin med henvisning til det kommende valg den 31. marts.

Forhold fra skidt til værre

Forholdet mellem de to lande er gået fra skidt til værre, efter et sammenstød søndag i farvandet omkring Krim-halvøen. Her åbnede russiske flådefartøjer ild mod flere ukrainske skibe, inden de blev opbragt. 

Episoden fandt sted i og omkring Kertjstrædet - et smalt farvand, som forbinder Sortehavet med Det Azovske Hav - og den har markeret en foreløbig kulmination på en uerklæret krig mellem de to tidligere sovjetrepublikker, som har stået på i snart fem år.

Siden har Ukraine erklæret 30 dages undtagelsestilstand. Som en markering af, at landet befinder sig i en åben og truende konfliktsituation med Rusland, der kunne resultere i en "krig i fuld skala", som Porosjenko sagde det på nationalt tv efter konfrontationen søndag.

Om Vladimir Putin har ret i sin udlægning og motivanalyse af Porosjenko, er et fortolkningsspørgsmål, mener Flemming Splidsboel Hansen, der er Rusland-ekspert og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Det er et klogt træk fra Putins side, hvis man gerne vil have den internationale samtale til at skifte fokus, siger Rusland-eksperten til TV 2.

Porosjenko står dårligt i meningsmålinger

Foreløbig er sympatien og opbakningen gået Ukraines vej.

Fra NATO's hovedkvarter i Bruxelles var opbakningen mandag "entydig", lød det fra generalsekretær Jens Stoltenberg.

Men i den slags situationer er Vladimir Putin mand for at spille en slags offensiv baghånd.

- Putin er kløgtig, snedig og manipulerende. Han har aflæst, at Porosjenko står dårligt i meningsmålingerne, og det kan være opportunt, hvis han kan gøre sig selv og Ukraine til offer, siger Flemming Splidsboel, der beskriver det oprørte farvand i Kertjstrædet som "kontroversielt og åben for fortolkning".

Ifølge Reuters har Porosjenko anmodet om en samtale med Vladimir Putin for at diskutere de tre fartøjer, der stadig er opbragt sammen med 24 søfolk, der foreløbig har fået udsigt til to måneders fængselsophold.

- Jeg kan sige, at der kom en ukrainsk anmodning. Men en samtale fandt ikke sted, om man så må sige, siger Kreml-rådgiveren Jurij Usjakov til Reuters.

Mødes måske med Trump i Argentina

Senere på ugen ville Vladimir Putins forsøg på at nuancere den russisk-ukrainske krise skulle stå sin prøve ved G20-topmødet i Argentina.

Et planlagt møde mellem Putin og den amerikanske præsident Donald Trump er dog truet af aflysning, netop på grund af den anspændte situation.

- Det vil være meget afgørende. Måske vil jeg slet ikke have mødet. Vi må vente og se, afhængig af hvad der kommer frem, siger Trump til The Washington Post.

Mødet mellem Trump og Putin er aftalt til at finde sted på sidelinjen af topmødet i Buenos Aires.