Flystyrt kostede 189 livet - skulle aldrig være lettet, viser undersøgelser

Nye data viser, at der var en fejl på det styrtede fly, allerede inden det lettede.

Et flystyrt kort efter afgang kostede i oktober 189 mennesker livet i Indonesien.

Men flyet skulle aldrig være lettet. Det fastslår landets myndigheder for transportsikkerhed ud fra de foreløbige undersøgelser.

Data fra den såkaldte sorte boks viser, at piloterne havde problemer fra det øjeblik flyet var i luften, fortæller Nurcahyo Utomo, der er leder af underudvalget for flyulykker i Indonesiens Nationale Transportsikkerhedsudvalg, ifølge The New York Times.

- Piloterne kæmpede en indædt kamp til det sidste, siger han.

Fly tvunget nedad

Ombord på alle fly er der to sorte bokse - én, der optager flyets data, heriblandt kurs og fart, og én, der optager al lyden fra cockpittet. De indeholder afgørende information, når det skal opklares, hvorfor flyet styrtede ned.

Det er en af disse bokse, der nu har vist, at flyets næse kontinuerligt blev tvunget nedad på grund af forkerte signaler fra sensorer udenpå flyet. 

Det lykkedes piloterne at rette flyet op flere gange, inden de til sidst mistede kontrollen helt og styrtede ned i havet med en fart på over 700 kilometer i timen.

Af de 189 personer om bord var to af dem piloter, seks medlemmer af kabinepersonalet, 178 voksne passagerer, et barn samt to spædbørn. Ingen af dem overlevede.

Anmodede om at vende tilbage til lufthavn

Flyet, en Boeing 737, var ejet af det indonesiske lavprisselskab Lion Air og havde kun været i drift i få måneder inden ulykken. Men allerede på den foregående flytur havde der været tekniske problemer.

- Vores holdning er, at flyet ikke længere var luftdygtigt, og at det ikke skulle være fortsat, siger Nurcahyo Utomo.

Men flyet lettede altså igen dagen efter, 29. oktober, fra Jakarta med kurs mod Pangkal Pingar på Sumatra. Kun tre minutter efter afgang anmodede piloterne om at vende tilbage til lufthavnen.

Kort efter mistede flyet kontakten med omverdenen. Dette er bekræftet af de indonesiske myndigheder ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AP

De indonesiske myndigheder giver onsdag ikke en endelig forklaring på, hvorfor flyet styrtede ned. Den afsluttende rapport vil først blive færdiggjort nærste år.