USA: Når politiet dræber den ’gode mand med et våben’ – nu er det sket igen

16x9
Emantic Fitzgerald Bradford Jr. blev dræbt af politiet, fordi de troede, han var gerningsmanden ved et skyderi i et indkøbscenter Foto: Privat billede

- De så en sort mand med en pistol og skød ham. For anden gang på få uger har amerikansk politi skudt og dræbt en mand, der ikke var gerningsmanden.

De første meldinger efter skyderiet i et stort indkøbscenter i Hoover, Alabama, var lige til.

En 18-årig mand var blevet skudt og hårdt såret efter et skænderi med en anden mand. En 12-årig uskyldig pige var blevet ramt af et vådeskud. Gerningsmanden var blevet skudt og dræbt af politiet.

Politiet oplyste, at uniformerede betjente havde "konfronteret den mistænkte, der havde en pistol, og skudt ham".

Det var historien, som den blev rapporteret i fredags. Politiet oplyste, at gerningsmanden var 21-årige Emantic Fitzgerald Bradford Jr. – eller E.J. blandt venner. På de sociale medier cirkulerede der billeder af den 21-årige, som lå dræbt på indkøbscenterets gulv. Det var sådan E.J.’s familie lærte om hans død. Igennem de sociale medier.

Henover weekenden ændrede historien sig dramatisk.

- Vi fortryder vores oprindelige pressemeddelelse

Politiet vurderer nu, at Emantic Fitzgerald Bradford Jr. "med al sandsynlighed ikke affyrede skuddene, der ramte den 18-årige mand og den 12-årige pige", som de ellers havde meldt ud.

- Vi fortryder, at vores oprindelige pressemeddelelse ikke var fuldstændig korrekt, men nye beviser indikerer, at det var den ikke, skrev politiet.   

Det er stadig uklart, hvad der præcis skete torsdag aften. Politiet har ikke frigivet videooptagelser. Og udmeldingerne peger i forskellige retninger. Vidner siger, at E.J. forsøgte at hjælpe folk i sikkerhed. At han beskyttede dem. Politiet meldte mandag ud, at de "med sikkerhed kan sige, at Mr. Bradford havde en pistol fremme i sekunderne efter det oprindelige skyderi." Politiet forklarer, at det forhøjede følelsen at at være truet for de betjente, som ankom til den kaotiske scene.    

Tilbage står uanset, at han ikke var gerningsmanden. Politiet dræbte den forkerte mand.

For familien er deres søn nu beviset på, at selv hvis du er "en god mand med et våben", så kan du ende med at blive dræbt af politiet, fordi du er sort. E.J. havde ingen kriminel historik. Han havde ifølge familien en lovlig tilladelse til at bære våben. En tilladelse, der er udbredt i Alabama.

- Han var en god mand med et våben. Han ville hjælpe. Men hvis du også er en sort mand med et våben, dræber politiet dig uden at sætte spørgsmålstegn, sagde familiens advokat Benjamin Crump til CNN.

- Politiet beder nu denne familie om at give dem tvivlens nåde. Men politiet gav ikke E.J. tvivlens nåde, inden de myrdede ham, sagde advokaten.

Flere våben, mindre kriminalitet

Episoden i Alabama lander lige ned midt i en national debat om race og våben.

Den amerikanske våbenlobby, NRA, har i årevis advokeret for, at løsningen på dødbringende skyderier i USA er flere våben.

- Flere våben, mindre kriminalitet. Så simpelt er det, skrev NRA på Instagram for et par dage siden.

Især ideen om den ’gode mand med et våben’ til at stoppe onde mænd med våben har været et tilbagevendende argument. NRA-chefen Wayne LaPierre bragte den løsning på banen efter skyderiet i 2012 på Sandy Hook-skolen, hvor 20 børn og seks voksne blev dræbt. Og gentog det i februar efter skyderiet på en high school i Parkland, Florida, hvor 17 elever blev dræbt.

I oktober brugte den amerikanske præsident, Donald Trump, en variant af samme argument efter skyderiet i en synagoge i Pittsburgh, hvor 11 personer blev dræbt.

- Hvis bare de havde haft beskyttelse indenfor, så ville resultaterne have været langt bedre, sagde præsidenten.

Svært at se forskel på den gode og den onde med et våben

Det er muligvis rigtigt, siger anti-våbenaktivister. Afhængig af den specifikke situation kan en god mand med et våben være med til at stoppe et skyderi. Mest berømt i nyere tid er Stephen Willeford, som sidste år blev hyldet for at have konfronteret og stoppet et igangværende masseskyderi i Sutherland Spring, Texas. 26 kirkegængere blev dræbt, inden Stephen Willeford jagtede gerningsmanden ud af byen. Eksemplerne er flere.

Problemet er, siger aktivister, at på et kaotisk gerningssted er det ikke altid let at se forskel på den gode mand med et våben – og den onde mand med et våben. Og at det kan have dødelige konsekvenser. Især hvis du er sort amerikaner.

Endnu et bevis på det kom for få uger siden i Chicago.

I de tidlige morgentimer 11. november arbejdede 26-årige Jemel Roberson som sikkerhedsvagt på en bar i en forstad til Chicago, da et skyderi startede. 

Sikkerhedsvagter havde bedt en gruppe mænd forlade baren efter et skænderi. Kort efter kom mindst en af mændene tilbage til baren og begyndte at skyde. Flere bargæster blev såret. Sikkerhedsvagterne åbnede ild, og Jemel Roberson lykkedes med at pågribe gerningsmanden.

- Han havde en person nede på jorden, med et knæ i ryggen og hans pistol fremme for ligesom at sige: "rør dig ikke", sagde et vidne, Adam Harris, til det lokale medie WGN.

- Alle skreg og råbte: Sikkerhedsvagt!

Da politibetjente ankom til scenen, åbnede en af betjentene ild og dræbte Jemel Roberson. Ifølge vidneudsagn givet til lokale medier begyndte betjenten at skyde, selvom vidner på stedet råbte, de skulle stoppe.

- Alle skreg og råbte: "Sikkerhedsvagt!" Han var en sikkerhedsvagt, sagde vidnet Adam Harris.

- De så en sort mand med et våben og dræbte ham. Sådan er det, tilføjede han.  

Jemel Roberson arbejdede som sikkerhedsvagt på en bar i Chicago
Jemel Roberson arbejdede som sikkerhedsvagt på en bar i Chicago Foto: Privat billede

Politichefen i Midlothian, Daniel Delaney, kaldte i en udtalelse Jemel Roberson for "en modig mand, som gjorde sit bedste for at stoppe en situation med en aktiv gerningsmand".

- Politiafdelingen i Midlothian er fuldstændig sønderknust over den tragiske hændelse, og vi giver vores dybfølte kondolencer til Jemel, hans familie og venner. Der er ingen ord, der kan dæmpe den sorg, som hans familie skal leve med, skrev politichefen.

Begravet i lørdags – samme dag som protester i Alabama

Betjenten, som skød og dræbte Jemel Roberson, blev efterfølgende placeret på administrativ orlov.

Nyheden om Jemel Robersons død blev modtaget med vrede og frustration i lokalsamfundet.

- Hvordan i alverden bliver sikkerhedsvagten skudt af politiet? spurgte Walter Turner, som er pastor i New Spiritual Light Baptist Church i Chicago – en af de kirker, hvor den dræbte Jemel Roberson hjalp til som musiker.   

 - En ung mand, som bogstavelig talt udførte sit arbejde, og nu er han her ikke mere, sagde pastoren i et interview med ABC7 Chicago.

Jemel Roberson blev begravet i lørdags. Han var far til en lille søn og havde et barn mere på vej.

Samme lørdag gik mere end 200 demonstranter igennem indkøbscenteret i Alabama, hvor 21-årige Emantic Fitzgerald Bradford Jr. blev dræbt. De krævede retfærdighed og svar.

- Hvorfor har politiet ikke frigivet videooptagelser? spurgte én, mens en kvinde talte om den frygt, som alle sorte mænd må leve med, når de forsøger at hjælpe.

- Vi er her for at repræsentere alle de sorte mænd, som kan komme i en situation, hvor de går rundt inde i det her indkøbscenter og må tage hænderne op og sige: "Det var ikke mig, der gjorde det".