Udland

Manafort har løjet over for FBI trods aftale, mener særlig anklager i Rusland-undersøgelse

Donald Trumps tidligere kampagnechef indgik forlig mod at fortælle sandhed i særlig anklagers undersøgelse - han afviser at have løjet for staten.

Den særlige anklager Robert Mueller beskylder præsident Donald Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort for at have løjet over for efterforskere i forbindelse med Robert Muellers Rusland-undersøgelse.

Det fremgår af retsdokumenter.

Paul Manafort, der fra juni til august 2016 var kampagnechef for den daværende præsidentkandidat Donald Trump, anklages dermed for at have overtrådt et forlig, han indgik i september, hvor han gik med til at samarbejde med Robert Mueller. Den tidligere FBI-chef står i spidsen for en efterforskning af mulig russisk indblanding i præsidentvalgkampen i 2016.

Indgik forlig med den særlige anklager

Paul Manafort var anklaget for flere kriminelle forhold, før han indgik forlig med Robert Mueller. I forbindelse med den aftale fik han sænket antallet af kriminelle forhold fra syv til to, og han erkendte sig skyldig i dem begge.

Men siden da har Paul Manafort altså ikke overholdt aftalen, mener Robert Mueller. Ifølge den særlige anklager har den tidligere kampagnechef løjet og dermed begået nye forbrydelser.

I retsdokumenterne står:

- Efter at have underskrevet aftalen begik Manafort føderale forbrydelser ved at lyve for FBI og den særlige anklager (Robert Mueller, red.) på en række punkter, og det udgør et brud på aftalen, skriver staten i retsdokumentet, som CNN har offentliggjort.

Dermed kan Paul Manafort heller ikke vide sig sikker på at få nedsat sin straf for forbrydelser, han har indrømmet, og regeringen opfordrer i retsdokumenterne en dommer til at fastlægge en dato, så der kan fældes dom over den tidligere kampagnechef.

Har givet regeringen informationer

Paul Manafort afviser at have løjet, og hans advokater siger i samme retsdokumenter, at han mener at have "givet sandfærdige oplysninger".

- Efter at have skrevet under på aftalen mødtes Manafort med regeringen flere gange, og han svarede på regeringens spørgsmål. Manafort har givet regeringen informationer i et forsøg på at leve op til aftalens forpligtelser. Han mener, at han har givet sandfærdige oplysninger, og han er ikke enig med regeringens beskrivelse af, at han har brudt aftalen, står der i retsdokumenterne.

Paul Manafort sidder fængslet, mens han afventer sin dom. Han står over for flere års fængsel.

Det ene forhold, han har indrømmet, dækker over økonomiske lovovertrædelser. Herunder hvidvaskning, skattesvindel og manglende registrering som en aktør på vegne af en fremmed magt.

Det andet dækker over forhindring af rettens gang ved at påvirke vidner.