Udland

May kæmper for at overbevise hjemlandet om aftale

Den britiske premierminister har netop talt i parlamentet, efter Brexit-aftalen blev godkendt i EU i går. Nu er debatten i fuld gang.

Søndag blev den over 600 sider lange Brexit-aftale godkendt af EU-landene, og nu skal premierminister Theresa May have skilsmisseaftalen godkendt i parlamentet hjemme i Storbritannien, ligesom Europa-Parlamentet også skal stemme ja.

Første led i den plan var, at May i dag forklarede de britiske parlamentsmedlemmer, at der ikke findes noget alternativ til den nuværende aftale:

- Det har været lange og komplicerede forhandlinger, og der er blevet givet og taget på begge sider. Denne aftale respekterer udfaldet af folkeafstemningen, samtidigt med at den skaber et tæt økonomisk og sikkerhedspolitisk samarbejde med vores nærmeste naboer. På den måde tilbyder det Storbritannien en lys fremtid udenfor EU. Og jeg kan helt sikkert sige til parlamentet, at en bedre aftale ikke er mulig, sagde Theresa May i House of Commons (det britiske parlaments underhus, red.), mens tilhængere og modstandere forsøgte at overdøve hinanden med hyldestråb eller fyord.

Hvis hun får overtalt et flertal i parlamentet til at støtte hendes aftale, så kan Storbritannien forlade EU på fredelig vis den 29. marts 2019, forklarer TV 2's Europa-korrespondent Divya Das.

- Theresa Mays plan er at forklare sine partifæller, støtter og også oppositionen, at det her er den eneste aftale, der ligger på bordet. Der er ikke mulighed for at genforhandle noget som helst. Det her er et 'take it or leave it'-scenarie. Det er det, hun skal ud og sælge til sine parlamentarikere. Og til den brede del af befolkningen, siger Divya Das. 

Rundrejse i kongeriget

Premierministeren står over for en række politiske forhindringer på hjemmebanen. I parlamentet, både fra oppositionen, men også fra dele af Mays eget konservative parti, er der stor modstand mod den netop indgåede Brexit-aftale. 

Oppositionens leder, Arbejderpartiets Jeremy Corbyn, var da heller ikke venlig i sin første replik til Theresa Mays tale. Han kaldte aftalen med EU for et udtryk for 'national selvskade':

- Premierministeren siger, at hvis vi afviser denne aftale, så er vi slået tilbage til start. Men sandheden er, at under denne regering har vi aldrig flyttet os fra start, Det markerer bare afslutningen på denne regerings elendige og mislykkede forhandlinger, sagde Jeremy Corbyn.

Theresa May er allerede i fuld gang med en omrejsende pr-turne, hvor hun også skal overbevise den almindelige, britiske borger om, at der stadig er en lysende fremtid efter Brexit.

May besøger i de kommende uge blandt andet Wales, Skotland og en række andre dele af det forenede kongerige. Det forventes, at afstemningen i det britiske parlament vil ligge den 12. december.

Ingen officiel Plan B

Hvis de britiske parlamentsmedlemmer vælger at stemme imod den aftale, Storbritannien har indgået med EU, er det et åbent spørgsmål, hvad der så vil ske, fortæller Divya Das fra London. 

- Officielt arbejder Theresa May ikke med en Plan B. Men det kan sagtens være, at man inde i Downing Street 10 har lagt nogle planer for, eller at man tænker nogle tanker om, hvad man gør, hvis aftalen ikke går igennem i parlamentet.

- Noget af det, der har været tale om, er, at May måske kan tage tilbage til Bruxelles og tale med kommisions-formanden og se, om der kan ændres lidt her og der i den enormt store aftale, så den kan gøres mere spiselig, siger Divya Das.