Udland

Kvindernes kampdag bliver helligdag i Berlin

Den 8. marts er i forvejen helligdag i blandt andet Kina, Cuba, Makedonien, Uganda og Vietnam.

Debatten har raset frem og tilbage i parlamentet i den tyske hovedstad, Berlin, siden man besluttede at indføre en ny helligdag i regionen. 

Overborgmesteren i Berlin, Michael Müller fra SPD, mente til at begynde med, at en ny helligdag den 18. marts skulle markere Martsrevolutionen i 1848. Socialistpartiet Die Linke så oprindeligt gerne, at man gjorde 8. maj til helligdag for at mindes nazisternes overgivelse efter Anden Verdenskrig, mens andre politikere argumenterede for, at helligdagen skulle falde på dagen for Berlin-murens fald, som er 9. november.

Men nu er valget faldet på et helt fjerde forslag. Nemlig kvindernes internationale kampdag 8. marts.

Det er konsekvensen efter et møde lørdag aften i partiet De Grønne. Her blev man enige om at tilslutte sig det endelige forslag, som også både SPD og Die Linke kunne stemme for. 

- Kampen for kvinders rettigheder er en del af De Grønnes dna. Vi er glade for, at der nu er et flertal i parlamentet, siger De Grønnes partileder, Nina Stahr, ifølge AFP. 

Indført i 1910

Allerede nu forsøger politikerne i det tyske delstatsparlament at få gennemført, at kvindernes internationale kampdag kan blive en regional helligdag i 2019. 

Berlin er netop nu en af ​​de delstater, som har færrest helligdage i Tyskland. Berlin har ni offentlige helligdage hvert år. 

Kvindernes internationale kampdag blev 'opfundet' på en socialistisk kvindekongres i København i 1910. 

Ideen blev fremsat af den tyske kvindesagsforkæmper Clara Zetkin på kongressen på Jagtvej 69, hvor 99 kvinder fra 17 forskellige lande deltog. 

Danske Nina Bang var blandt arrangørerne af kongressen. Hun blev senere verdens første kvindelige minister.

Kritik i tyske medier

I FN's kvindeår i 1975 blev 8. marts officielt udnævnt som kvindernes internationale kampdag. Den 8. marts er i forvejen helligdag i blandt andet Kina, Cuba, Makedonien, Uganda og Vietnam. 

Og snart er det altså også tilfældet i Tysklands hovedstadsregion. 

Ikke desto mindre spreder der sig nu, kort efter beslutningen i parlamentet, en del kritik af beslutningen.

I eksempelvis avisen Berliner Morgenpost sættes der på lederplads spørgsmålstegn ved, hvorfor man har valgt at gøre kampdagen til helligdag uden at spørge vælgerne til råds.