Regeringsledere godkender brexit-aftale - nu kommer den svære del
Theresa May er nu næsten halvvejs i skilsmissen med EU.
EU's regeringsledere har officielt givet deres tilslutning til brexit-aftalen på et topmøde i Bruxelles.
Det oplyser formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk.
De 27 EU-medlemslande har nikket ja til selve udtrædelsesaftalen samt en politisk erklæring om Storbritanniens udtræden af EU, oplyser han på Twitter.
- Det er en milepæl, vi er nået til, siger TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede fra Bruxelles.
- Nu er den kæmpe moppedreng af en skilsmisseaftale på plads; vilkårene og hovedlinjerne er på plads.
Dermed er premierminister Theresa May næsten halvvejs. Nu skal hun have skilsmisseaftalen godkendt i parlamentet hjemme i Storbritannien, ligesom Europa-Parlamentet også skal stemme ja.
Sker det, vil en officiel overgangsperiode på to år træde i kraft fra den 29. marts 2019, der er skæringsdatoen for Storbritanniens farvel til den europæiske union.
- Theresa May vil vende hjem og udlægge det her som en sejr, et win for hele Storbritannien, lyder det fra Divya Das, der er korrespondent for TV 2 i London.
Theresa May på charmetur i hjemlandet
EU’s udtrædelsesaftale er ifølge BBC et 585 sider langt juridisk bindende dokument, som beskriver betingelserne for Storbritanniens vej ud af unionen.
Forud for mødet i Det Europæiske Råd udtrykte adskillige regerings- og statsledere deres ærgrelse over at se Storbritannien forlade EU, og de sidder nu i møde med Theresa May om, hvordan fremtiden bliver.
- De vil helt sikkert have spørgsmål om, hvordan hun har tænkt sig at få aftalen godkendt i parlamentet, ligesom de vil spørge hende ind til, hvad hun vil gøre, hvis det ikke lykkedes, siger Lotte Mejlhede.
Og det er bestemt et skeptisk Storbritannien, som Theresa May vender hjem til efter topmødet. Ifølge Divya Das skal der en overnaturlig præstation til fra den britiske premierminister for at vinde parlamentet og befolkningen over på hendes side.
- Der skal et lille mirakel til. Der er intet i den parlamentariske matematik, som kan give hende et flertal for aftalen, hvis de skulle stemme om den i dag, siger Divya Das og uddyber:
- Nu har hun et par uger til at overtale parlamentet til at stemme for, ligesom hun har planer om at tage ud og overtale den almindelige, britiske borger om, at der stadig er en lysende fremtid efter brexit.
EU opfordrer briterne til at stemme for
Aftalen vil ankomme til London med en klar besked fra EU's topfigurer: Stem for aftalen. Den står ikke til at ændre.
Sådan lyder det nemlig enstemmigt fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, EU's præsident, Donald Tusk, og EU's chefforhandler med Storbritannien, Michel Barnier, efter aftalen er godkendt.
- Jeg opfordrer dem, som skal stemme om denne aftale i Underhuset til at stemme for denne aftale, siger Jean-Claude Juncker.
- Dette er den bedste aftale, som er mulig for Storbritannien. Det er den bedste aftale, som er mulig for EU. Det er den eneste aftale, der er mulig.
Udtrædelsesaftalen er juridisk bindende og skal regulere en lang række områder. Det gælder blandt andet det finansielle mellemværende mellem EU og Storbritannien og rettigheder for britiske borgere i EU-lande og omvendt.
Den politiske erklæring er en ikke-bindende hensigtserklæring om, hvordan det fremtidige forhold skal være mellem Storbritannien og EU.