Næste skridt: At overbevise briterne om, at de har indgået en god aftale
Efter EU og Theresa May er nået til enighed, skal brexit-aftalen nu over målstregen i det britiske parlament.
Det var en usædvanligt kort og velkoreograferet optræden, EU’s ledere leverede på søndagens historiske brexit-topmøde.
38 minutter var alt, de skulle bruge på at nikke ja til den mere end 600 sider lange brexit-aftale.
Men selv om aftalen nu er godkendt af EU-landene og den britiske premierminister, Theresa May, mangler den stadig at blive vedtaget i Europa-Parlamentet og det britiske parlament.
Sidstnævnte ser ud til at blive overordentligt svært, og flere EU-ledere lagde sig således i selen for at understrege over for de britiske parlamentsmedlemmer, at der ikke findes noget alternativ til den nuværende aftale.
- Jeg beder de, som skal vedtage aftalen i House of Commons (det britiske parlaments underhus, red.), om at tage dette med i overvejelserne. Dette er den bedste aftale for Storbritannien og den bedste aftale for Europa. Det er den eneste mulige aftale, lød det fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.
Det sværeste venter forude
Ifølge TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede er EU-lederne yderst bevidste om betydningen af den afstemning, som ventes at blive afholdt om blot et par uger i det britiske parlament.
- Det sværeste venter stadig forude, og derfor har det i dag handlet om at få sendt et klart signal over på den anden side af Den Engelske Kanal om, at det her er aftalen. Og at den er så god, som den overhovedet kan blive med de betingelser, briterne selv har haft, siger hun.
Også May selv sørgede for at understrege, at det er den bedst mulige aftale, der nu ligger på bordet. Og flere, heriblandt den hollandske premierminister, Mark Rutte, sagde, at hvis de var medlemmer af det britiske parlament, ville de stemme for Mays tekst.
Flere EU-ledere var dog ikke blege for at indrømme, at afstemningen på forhånd ser ud til at blive en hård nød at knække.
- Mange har udtrykt modstand mod aftalen, men der er endnu noget tid til afstemningen, så vi må se, om noget kan ske i mellemtiden. Men det ser svært ud, sagde den svenske statsminister Stefan Löfven.
En tough cookie
Så sent som lørdag herskede der tvivl om, hvorvidt topmødet overhovedet ville blive afholdt, efter at Spanien havde krævet en skriftlig afklaring i forhold til Gibraltar.
Det problem nåede dog at blive glattet ud, inden EU-lederne troppede op i Bruxelles søndag. Og med deres velsignelse til den samlede brexit-aftale er endnu en sten nu ryddet af vejen for, at Storbritannien kan forlade EU på fredelig vis, når kalenderen siger 29. marts 2019.
Til den tid vil det være mere end seks år siden, den daværende premierminister, David Cameron, lovede briterne en folkeafstemning om EU-medlemskabet.
Efter Cameron tabte sin egen folkeafstemning, blev det som bekendt May, der i juli 2016 satte sig for bordenden i Downing Street 10. Og der er efterhånden stor beundring for May og hendes stålsathed på kontinentet, understreger Lotte Mejlhede:
- Alle har i dag bakket op om May, og vores egen statsminister, Lars Løkke Rasmussen, har kaldt hende sej. Med alt det, hun har gennemlevet de seneste uger, er der ingen tvivl om, at hun er det, man kalder en tough cookie.