Brexit

May vil ikke forhandle mere: Det er denne aftale eller ingenting

Er den britiske premierminister ligeså ked af at sige farvel til EU, som EU er over at sige farvel til Storbritannien? Nej, lød svaret.

Take it or leave it.

Det er denne aftale eller ingenting. Retorikken er definitiv fra både EU-medlemslandenes regeringschefer såvel som den britiske premierminister Theresa May.

Ved et pressemøde i Bruxelles søndag understregede Theresa May igen og igen, at der ikke bliver flere forhandlinger eller en ny folkeafstemning om Storbritanniens exit fra EU.

Hektisk debat forude

Pressemødet fandt sted umiddelbart efter det topmøde, hvorfra de resterende 27 EU-landes regerings- og statsledere godkendte den skilsmisseaftale, som Storbritannien og EU har forhandlet på plads.

Efter godkendelsen lød det fra Theresa May, at der nu bliver en hektisk debat i Storbritannien, inden parlamentet vil afgøre sagen. Og det bliver altså "før jul":

- Jeg har fokus på at argumentere for denne aftale. Hvis folk tror, at der er mere forhandling forude, så er det ikke tilfældet. Dette er den bedst mulige aftale og den eneste mulige aftale, siger hun.

Derefter remsede hun sine argumenter op for, at det britiske parlament burde stemme for den aftale.

- Dette betyder en ende på den (arbejdskraftens, red.) frie bevægelighed. Det vil tillade os at indføre et immigrationssystem, der ikke er baseret på, hvor folk kommer fra, men hvilke kvalifikationer, de har, siger hun.

Direkte adspurgt om, hvorvidt hun er ligeså ked af skilsmissen som de andre EU-ledere, lød det resolutte svar: "Nej".

Løkke: Kedeligt med en skilsmisse

De resterende 27 medlemslande har ellers brugt det meste af søndagen før, under og efter topmødet på at give udtryk for, hvor sørgeligt det er, at Storbritannien forlader den europæiske familie.

Det kan skabe tryghed for danskere i Storbritannien, at EU's ledere søndag har godkendt brexitaftalen mellem de to parter. Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen efter et topmøde om brexit i Bruxelles. Video: Lotte Mejlhede

Også Danmarks egen statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var en stemme i koret. For selvom han mener, det nu er positivt, at der er fundet en brexit-aftale, så sker det på en meget trist baggrund.

- Det er lidt en trist dag. Det er godt med en fredelig skilsmisse, men det er bedre at undgå en skilsmisse. 

- Men det er godt, at vi har fundet en løsning, så det kan ske på en ordentlig måde, som kan skabe tryghed for danskere i Storbritannien og briter i Danmark, siger statsministeren.

EU's stats- og regeringschefer godkendte søndag formiddag papirerne for Storbritanniens skilsmisse med EU. De to dokumenter, der tilsammen udgør brexit-aftalen, er udtrædelsesaftalen og den politiske erklæring.

Lars Løkke Rasmussen kalder aftalen for "stærk og solid".