Udland

Tusinder på gaden i Paris - politi bruger tåregas og vandkanoner

Bevægelsen blev skabt på sociale medier og har fået navn efter deres veste.

Tusindvis af mennesker er lørdag samlet i Paris for at demonstrere mod stigende brændstofpriser og præsident Emmanuel Macrons økonomiske politikker.

Men i forbindelse med demonstrationerne er der nu brudt uroligheder ud, selvom politiet var talstærkt til stede.

Flere demonstrationer har råbt slagord. Nogle råbte "træk dig, Macron" og "Macron, tyv", mens andre sang nationalmelodien, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Nyhedsbureauet AFP beretter derudover, at der er blevet bygget barrikader og hevet brosten op fra gaderne.

Det har fået politiet til at bruge tåregas og vandkanonener mod demonstranterne, skriver BBC.

3000 betjente på gaden

Det er anden weekend i træk, at De Gule Vestes Bevægelse står i spidsen for protester i Frankrig.

Allerede inden i dag oplyste myndighederne, at man var bekymrede for, at venstre- og højreorienterede ekstremister ville skabe uro.

Lørdag oplyser den franske indenrigsminister Christophe Castaner, at baggrunden for urolighederne skal findes i, at folk fra den ekstreme side af højrefløjen infiltrerede demonstrationerne.

- I dag har den yderste højrefløj mobiliseret sig. Men sikkerhedstjenesten klarede situationen helt perfekt, sagde han ifølge CNN.

Inden i dag sagde Castaner:

- Vi garanter deres ytringsfrihed, men den må ikke udøves på bekostning af sikkerhed, offentlig orden og enhver persons ret til at komme og gå. Der er ingen frihed uden offentlig orden.

Rådhuset i Paris oplyser, at 3000 politibetjente er kaldt på arbejde lørdag. 

Foruden De Gule Vestes Bevægelses demonstration skal betjentene lørdag forsøge at holde styr på en demonstration mod seksuel vold, en fodboldkamp og en rugbykamp i den franske hovedstad.

Har demonstreret i en uge

I mere end en uge har demonstranter iført gule veste blokeret motorveje over hele landet med brændende afspærringer og konvojer af lastbiler, der blokerer for adgangen to brændstofdepoter, indkøbscentre og nogle fabrikker.

De protesterer over de skatter, som Macron indførte på benzin og diesel sidste år. Det skete i et forsøg på at få folk til at skifte til mere miljøvenlig transport.

Sidste lørdag deltog næsten 300.000 mennesker i landsdækkede protester anført af De Gule Vestes Bevægelse.

Bevægelsen, der opstod på de sociale medier i oktober, har fået navn efter de jakker, som aktivisterne bærer for at være sikre på at blive set, når de blokerer vejnettet.

I Frankrig er det anden weekend i træk, der sker demonstrationer.

I Paris har myndighederne givet tilladelse til en demonstration ved siden af Eiffeltårnet lørdag, men har afvist anmodninger om en demonstration på Place de la Concorde, som ligger nær Élyséepalæet, der er præsidentens bolig.

Selve Eiffeltårnet er lørdag lukket for offentligheden.

Trods opfordringer fra den franske regering om at besinde sig har De Gule Vestes Bevægelses protester spredt sig til franske territorier i udlandet. Det gælder blandt andet øen Réunion i Det Indiske Ocean, hvor biler er sat i brand.

Frankrigs indenrigsministerium oplyste torsdag, at urolighederne har efterladt to døde og 606 såret på det franske fastland.