Udland

Isoleret stamme har angrebet før

Da en amerikansk missionær blev dræbt af indfødte i sidste uge, var det ikke første gang, sentineleser-stammen angreb besøgende på øen.

I samme øjeblik piloten landede på stranden, gik de indfødte til angreb.

- De var bare 200 meter væk og angreb min helikopter med alt, hvad de havde. Pile fløj over det hele. Jeg var på jorden på North Sentinel Island. Rotorbladene på min helikopter kørte rundt. Et øjeblik troede jeg, at min besætning og jeg ville blive taget til fange og dræbt. 

Sådan fortæller helikopterpiloten Praveen Gaur, der er en af de få mennesker, der har stået ansigt til ansigt med sentineleser-stammen på en afsides ø langt ude i Det Indiske Ocean.

Pilene kunne nå 30 meter op i luften

Praveen Gaur, helikopterpilot

Han arbejder for den indiske kystvagt, og han har netop fortalt om sit møde med de indfødte til det indiske medie NDTV.

Praveen Gaurs oplevelse er fra 2006, men der er næsten ingen andre, som er gået i land på øen siden.

Øens seneste besøgende var den amerikanske missionær John Allen Chau, der blev slået ihjel af de indfødte i sidste uge.

Drabet har medført massiv interesse fra medier over hele verden, og nu fortæller Praveen Gaur om, hvordan det føles at stå i den forkerte ende af de indfødtes pile.

I 2006 blev han sendt ud på en redningsmission, fordi to fiskere i en motorbåd var forsvundet fra Andamanernes hovedby, Port Blair.

Eftersøgningen bragte ham tæt på øen North Sentinel Island, der er kendt for at huse en fjendtlig gruppe indfødte, der har levet fuldstændig afsondret i tusindvis af år.

- Da vi fløj tæt på North Sentinel Island, så jeg, hvad der lignede en båd, så jeg fløj lavere for at undersøge det, fortæller Praveen Gaur til NDTV.

De fulde fiskere

Han var udmærket klar over, at øens eneste beboere var en fjendtlig stamme, for den indiske kystvagt har nemlig til opgave at holde turister, krybskytter og andre nysgerrige væk fra øen.

Vi troede ikke, at de var så kyndige krigere

Praveen Gaur, helikopterpilot

De to fiskere, Sunder Raj på 48 år, og Pandit Tiwari på 52, havde været på illegalt krabbefiskeri, da de kastede anker ud for øen den 25. januar 2006. 

Fiskerne faldt i søvn i båden - formentlig på grund af alkohol. Det fortæller et andet hold fiskere, der også var på stedet ifølge avisen The Telegraph.

Om natten rev den åbne båd sig løs og drev ind til kysten. 

- Da dagen brød frem, forsøgte de andre fiskere at råbe til mændene og advare dem om, at de var i fare, fortalte Samir Acharya fra miljøorganisationen Society for Andaman and Nicobar Ecology dengang til avisen.

- Men de svarede ikke. De var sandsynligvis fulde, og båden drev ind på lavt vand, siger han.

Da de to fiskere blev meldt savnet, måtte Praveen Gaur på vingerne i kystvagtens helikopter.

Han forsøgte at lande ved siden af den forladte fiskerbåd, så den redningsdykker, han havde om bord, kunne undersøge stedet.

- Mens vi landede, blev vi angrebet af stammefolkene, der brugte bue og pil, men også spyd. Pilene kunne nå 30 meter op i luften, siger Praveen Gaur til NDTV.

- Der kan have været helt op til 50 krigere, jægerne bar en slags rødt skørt. Der var ingen kvinder til stede, siger han.

En snedig manøvre

Praveen Gaur opgav sit landingsforsøg og fløj langsomt helikopteren 1,5 kilometer væk fra den forladte fiskerbåd - skarpt forfulgt af de indfødte krigere.

Selv om vi bar lette maskingeværer, kom det aldrig på tale at skyde

Praveen Gaur, helikopterpilot

Da han havde lokket de indfødte væk vendte han hurtigt helikopteren og fløj tilbage til fiskerbåden i en fart.

- Så snart jeg landede ved båden, kunne jeg se to bunker sand på stranden. Jeg fik min dykker til at løbe derhen og grave. Han fandt resterne af en mand, der så ud til at være blevet stranguleret med et reb fra deres egen båd. Da dykkeren havde sikret det første lig, gav han sig til at grave i den anden bunke en halv meter ved siden af, men så kom jægerne tilbage, siger Praveen Gaur.

Helikopterpiloten måtte lette i en fart - men lykkedes kun at få det ene lig om bord.

Dan han vendte tilbage til Port Blair, fik han en ny opgave.

- Jeg fik ordrer på at bringe det andet lig tilbage til Port Blair, så vi tog tilbage, men da vi var ved at lande, stod det klart, at de havde gennemskuet vores gamle trick og havde delt sig i to grupper. Den ene gruppe løb mod helikopteren, mens den anden bevogtede liget og båden.

Flugten fra øen

Situationen blev farlig, og i Indien er kystvagtens helikoptere bevæbnet med skydevåben.

Dengang var der formentlig et sted under 150 stammefolk på øen, så hvis der blev åbnet ild, kunne det hurtigt blive meget alvorligt for det lille samfund.

Billederne er fra 1990, hvor videnskabsfolk besøgte stammen, der normalt angriber besøgende. Video: Peter Møller

Men Praveen Gaur siger til NDTV, at han ikke var i tvivl.

- Selv om vi bar lette maskingeværer, kom det aldrig på tale at skyde.

I stedet valgte Praveen Gaur at trække sig tilbage uden fiskerens lig.

- Jægerne ville ikke lave den samme fejl to gange. De tilpassede sig situationen, med en gruppe der blev ved båden og den døde fisker. Vi troede ikke, at de var så kyndige krigere, siger han.

Efter operationen fik Praveen Gaur tildelt den indiske Tatrakshak-orden for sin indsats på øen og for at have reddet to andre fiskere i havsnød.

Nu ligger der så endnu et lig af en fremmed på North Sentinel Island. 

Det er den 26-årige missionær John Allen Chau, der trodsede alle advarsler for at lære de indfødte på øen om Jesus.

Han blev sejlet ud til øen af en gruppe fiskere, selv om det er forbudt at besøge øen.

John Allen Chau blev overfaldet af de indfødte flere gange, men han blev ved med at opsøge dem, indtil han blev slået ihjel.

Politiet på Andamanerne har denne gang sendt en helikopter og et skib ud til øen i håb om at lokalisere John Allen Chaus lig, der formentlig er blevet begravet af de indfødte.

Der er ingen planer om at straffe dem for drabet.