Brexit

EU-topmøde skal godkende brexit-plan søndag: - Verdens største skilsmisse

Accepterer de 27 stats- og regeringschefer aftalen, skal den sendes til afstemning i det britiske parlament og i Europaparlamentet.

- Verdens største skilsmisse.

Det er sådan, TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede beskriver temaet for det historiske topmøde, der søndag afholdes i Bruxelles.

EU’s stats- og regeringschefer samles for at godkende et udkast til den aftale, der skal melde Storbritannien ud af unionen efter 45 års medlemskab. Klokken 9.30 begynder det ekstraordinære møde, som EU’s præsident, Donald Tusk, har indkaldt de resterende 27 landes ledere til.

Tusk tweetede lørdag eftermiddag, at han anbefaler, at alle godkender aftalen, og det er også forventningen, at det er det, der kommer til at ske, fortæller TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede fra kommisionsbygningen i Bruxelles.

- Med mindre der sker et eller andet uventet, inden topmødet begynder klokken 9.30, er planen, at stats- og regeringscheferne fra de 27 EU-lande nikker godkendende til både skilsmisseaftalen, en aftale om en overgangsordning, retningslinjerne for det fremtidige forhold og ikke mindst nogle ekstra dokumenter om Gibraltar, som truede med at få det hele aflyst, siger Lotte Mejlhede.

Vidne til historisk aftale

Lørdag eftermiddag var det nemlig usikkert, om udtrædelsesaftalen kunne sendes til godkendelse. Den spanske premierminister, Pedre Sánchez, truede med at ville nedlægge veto, hvis ikke Gibraltars fremtid blev afklaret. 

- Hele topmødet var på spil. Enigheden om selve udtrædelsesaftalen, altså hele brexit-aftalen, var på spil, siger Lotte Mejlhede.

Men efter timelange forhandlinger fandt man en løsning, og derfor ser det nu ud til, at søndag bliver en historisk dag i EU.

- Det er det første medlemsland udover Grønland, men det er lidt en anden størrelsesorden, som vælger at forlade den europæiske union, og det er i sig selv historisk, siger Sinne Backs Conan, der er europapolitisk direktør i Finans Danmark.

- Men det er også historisk at se på papir, hvad det betyder at melde sit samfund ud af en økonomisk sammenhæng, man har været i i mange år, og det er det, vi er vidne til, siger hun også.

Aftalen skal igennem to afstemninger

EU’s udtrædelsesaftale er ifølge BBC et 585 sider langt juridisk bindende dokument, som beskriver betingelserne for Storbritanniens vej ud af unionen.

Godkender de 27 stats- og regeringschefer aftalen søndag, skal både det britiske parlament og Europaparlamentet stemme om den. Afstemningen i det britiske parlament forventes at ske i december, hvor flere eksperter forudser, at premierminister Theresa May får svært ved at få aftalen igennem.

Men sker det, og stemmer også Europaparlamentet for aftalen, vil en toårig overgangsperiode træde i kraft, når Storbritannien forlader EU den 29. marts 2019.