Udland

Sådan ser det ud, når 54 millioner amerikanere skal hjem til højtid

Thanksgiving er en af de vigtigste helligdage i USA, men før amerikanerne kan sætte sig til middagsbordet med fyldt kalkun, venter trafikkaos.

Når amerikanerne står op torsdag, er det en helt særlig dag i USA. Det er nemlig fjerde torsdag i november og dermed den nationale helligdag Thanksgiving – en taksigelsesfest, hvor amerikanerne i stor stil samles omkring middagsbordet med blandt andet fyldt kalkun, kartoffelmos og søde kartofler, mens der bliver vist parade og amerikansk fodbold i fjernsynet.

Men det betyder også, at onsdag aften amerikansk tid har været et rent kaos på vejene, hvor millioner af amerikanere har begivet sig ud for at nå frem til familien i højtiden.

Et mareridt på vejene, men et flot syn fra luften, som man kan se på billederne i videoen.

Rejsende venter på toget, der skal bringe dem til deres familie for at holde Thanksgiving.
Bilkø i O'Hare Internationale Lufthavn i Chicago aftenen før Thanksgiving.
Pikachu er klar til at blive sluppet løs torsdag til verdens største parade - shoppingcenteret Macy's' traditionsrige Thanksgiving-parade i New York i USA.

54 millioner amerikanere på vejene

Ifølge den amerikanske pendant til foreningen Forenede Danske Motorejere (FDM) – The American Automobile Association (AAA) – vil mere end 54 millioner amerikanere køre 80 kilometer eller mere henover de kommende fridage i forbindelse med Thanksgiving. Det er en stigning på fem procent i forhold til 2017, skriver det amerikanske medie ABC News.

Men der er ikke kun travlhed på vejene. Også på skinnerne og i luften arbejdes der på højtryk for at få bragt millioner af amerikanere frem til familie og venner på dagen før en af de vigtigste højtider i USA. På flyovervågningstjenesten Flightaware kunne man se, hvor travlt der var i luften over USA onsdag aften lokal tid:

Flytrafikken over USA aftenen før højtiden Thanksgiving i USA.

Thanksgiving efterfulgt af forbrugsfest

Thanksgiving er egentlig en høstfest, der stammer fra de første engelske indvandrere – pilgrimmene –, som i efteråret 1621, et år efter deres ankomst til Amerika, arrangerede en tre dage lang fest som tak for høstens overflod. De indfødte indianere, som havde hjulpet indvandrerne med at skaffe mad nok til at overleve, tog også del i festen.

Thanksgiving blev i 1863 udnævnt til national helligdag af den daværende amerikanske præsident, Abraham Lincoln. Helligdagene omkring Thanksgiving har desuden banet vej for en anden amerikansk tradition, der de senere år har vundet indpas i Danmark, nemlig Black Friday, en forbrugsfest, fordi mange millioner amerikanere har fri dagen efter Thanksgiving.