Betjenten der var indlagt efter Novitjok-angreb: Jeg har mistet alt

16x9
Nick Bailey ved stadig ikke, hvordan han blev udsat for Novitjok gennem sin sikkerhedsdragt. Foto: Wiltshire Police / Ritzau Scanpix

En parfumeflaske fundet af britisk politi indeholdt Novitjok nok til at dræbe flere tusinde mennesker, siger efterforskningsleder i ny dokumentar.

Den dag to personer blev fundet alvorligt syge på en bænk i Salisbury, iklædte politibetjenten Nick Bailey og to kollegaer sig sikkerhedsdragter.

De havde fået opgaven at gennemsøge de forgiftedes hus i den britiske by for at sikre, at der ikke lå flere ofre indenfor. På det tidspunkt vidste de intet om, at den livsfarlige nervegift Novitjok var sprøjtet på dørhåndtaget.

I et interview med BBC fortæller Nick Bailey for første gang om den hårde tid efter det Novitjok-angreb, der var rettet mod Sergej og Julia Skripal.

Hvad er Novitjok?

Novitjok er en potent gruppe af nervegifte i både flydende og pulverform, som blev udviklet af Sovjetunionen i 1970'erne og 1980'erne.

Som andre nervegifte blokerer den kommunikationen fra nerver til muskler. Dermed lammes en række kropsfunktioner, blandt andet hjerterytmen og åndedrætsfunktionen, hvilket i sidste ende fører til kvælning.

En udgave er angiveligt 5 til 10 gange mere giftig end nervegiften VX, der anses som en af de mest potente, der nogensinde er fremstillet. Symptomerne viser sig efter 30 sekunder til 2 minutter.

Kilde: BBC og Reuters.

Har mistet alt

Da opgaven i huset var overstået, tog den 38-årige far til to hjem. Men han begyndte på et tidspunkt at blive dårlig.

- Mine pupiller føltes som nålestik, og jeg blev helt svedig og varm, siger Nick Bailey til BBC.

Til at starte med slog han det hen som stress og træthed, men det blev værre, og til sidst blev han - forvirret og bange - indlagt i al hast.

Den russiske eks-spion Sergej Skripal og hans datter Julia var længe indlagt i kritisk tilstand, efter de blev fundet på en bænk i en park i Salisbury.
Den russiske eks-spion Sergej Skripal og hans datter Julia var længe indlagt i kritisk tilstand, efter de blev fundet på en bænk i en park i Salisbury. Foto: Ben Stansall / Ritzau Scanpix

Der gik to og en halv uge fra giftangrebet søndag 4. marts, til Nick Bailey, efter en smertefuld og stressende behandling, blev udskrevet fra hospitalet.

Fysisk er han ”kommet rimelig godt ovenpå igen”, siger han, men psykisk er det en anden sag efter turen igennem det, han beskriver som ”følelsesmæssig mishandling”.

Dokumentarprogrammet ’Salisbury Nerve Agent Attack - The Inside Story’, som Nick Bailey fortæller sin historie til, blev sendt torsdag på BBC.

Han fortæller, at han og familien har mistet alt, de ejede. Huset, bilerne, børnenes legetøj. Alt sammen fordi han tog hjem, efter han var blevet udsat for Novitjok, og siden har det ikke været muligt for familien at vende tilbage.

Tusinder kunne være døde

To officerer fra den russiske militære efterretningstjeneste GRU stod ifølge Storbritannien bag forgiftningen af den russiske eks-spion Sergej Skripal og hans datter i Salisbury.

Politiet mener, at de smuglede den sovjetiske nervegift ind i Storbritannien i en parfumeflaske af et kendt mærke og sprøjtede det på hoveddøren til deres ofres hjem.

Politiet skaffede mere end 11.000 timers overvågningsvideo i jagten på gerningsmændene, der siger Dean Haydon til BBC. Her ses de mistænkte russere på gaden i Salisbury.
Politiet skaffede mere end 11.000 timers overvågningsvideo i jagten på gerningsmændene, der siger Dean Haydon til BBC. Her ses de mistænkte russere på gaden i Salisbury. Foto: Ho / Ritzau Scanpix

Både Sergej og Julia Skripal overlevede ligesom Nick Bailey, men i begyndelsen af juli krævede giften et dødsoffer, da den 44-årige britiske kvinde Dawn Sturgess mistede livet i den nærliggende by Amesbury.

Hun blev udsat for nervegiften fra en parfumeflaske, som hendes kæreste Charlie Rowley havde fundet og foræret hende.

I dokumentarprogrammet på BBC siger Dean Haydon, der leder politiets efterforskning, at den mængde Novitjok, politiet fandt i parfumeflasken, kunne have dræbt flere tusinde uskyldige.

Novitjok-angrebet på europæisk grund førte til, at en lang række lande, herunder Danmark, udviste russiske diplomater, da Storbritannien havde udpeget Rusland som bagmand.

De to mænd, der er efterlyst i sagen, Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov, nægter ethvert kendskab til giftangrebet. De var bare i Salisbury som turister, siger de.