Udland

16-årig pige fra Sydsudan blev solgt til ægteskab efter auktion på Facebook

Facebook får af flere organisationer kritik for ikke at have handlet hurtigt nok - auktion blev først slettet, da pigen var blevet gift.

Facebook er endnu engang kommet under beskydning – denne gang for ikke at reagere hurtigt nok på et opslag, hvor en 16-årig pige i Sydsudan blev bortauktioneret til giftemål. Det skriver flere medier, herunder CNN.

- Denne barbariske brug af teknologi minder om tidligere tiders slavehandel, lyder kritikken fra Sydsudans landechef i børnefonden Plan International, George Otim.

Auktionen blev oprettet 25. oktober, og ifølge Facebook blev opslaget slettet, da virksomheden blev opmærksom på det. Men det skete først 15 dage senere, 9. november. Her var pigen ifølge CNN allerede blevet gift med en af de fem mænd, der ifølge Plan International gav bud.

- At en pige kan blive solgt til ægteskab på et af verdens største sociale medier i vores tidsalder, er utroligt, siger George Otim.

Hørte ikke landsdækkende radiostation, men så lokalt medie

Facebook bekræfter over for CNN, at det sociale medie blev brugt til auktionen, og oplyser, at man prøver at forbedre sine metoder til at identificere indhold, der bryder med virksomhedens politik. Derudover er antallet af personer, der holder øje med ulovligt indhold, fordoblet til mere end 30.000 mennesker, oplyser Facebook til det amerikanske medie.

- Enhver form for menneskehandel – om det er opslag, sider, reklamer eller grupper – er ikke tilladt på Facebook. Vi fjernede opslaget og slettede kontoen for den, som slog det op på Facebook, lyder kommentaren fra en talsmand fra Facebook.

Ifølge CNN var der dog, allerede tre dage før Facebook slettede opslaget, meldinger om auktionen. Således rapporterede den statsstøttede og landsdækkende amerikanske radiostation Voice of America allerede 6. november om auktionen. Ifølge CNN blev Facebook imidlertid først opmærksom på opslaget via et lokalt kenyansk medie 9. november.

500 køer, tre biler og 65.000 kroner

Faderen til den 16-årige pige skal have modtaget 500 køer, tre biler og cirka 65.000 kroner for sin datters hånd i ægteskab. Blandt de fem bydende mænd siges at have været højstående medlemmer af den sydsudanske regering, hvilket har fået Plan International til at kræve, at den sydsudanske regering undersøger og suspenderer medarbejdere, der har været involveret i auktionen.

Det gør pigerne til en handelsvare i stedet for et menneske

Susy Natana, advokat

Ifølge en sydsudansk sammenslutning for kvindelige advokater – The South Sudanese National Alliance for Women Lawyers (NAWL) – var det ikke pigens far, men en person fra lokalsamfundet, der oprettede auktionen på Facebook, mens familien modtog pengene.

- Nogle af vores kollegaer fik kontakt til moderen, og hun var ikke glad for det, siger Suzy Natana, der er NAWL-advokat, ifølge CNN.

Rekordhøjt beløb for ægteskab

Ifølge Suzy Natana fandt brylluppet sted 3. november, og selvom modgift i form af penge, køer eller andet er en del af Sydsudans kultur i forbindelse med ægteskaber, så er det første gang, at der er blevet betalt så mange penge i den region for en piges hånd i ægteskab, oplyser advokaten.

Ifølge George Otim skyldes dette blandt andet, at aftalen var en del af en onlineauktion, og netop derfor er organisationerne imod en budkrig i forbindelse med indgåelse af ægteskaber.

- Det gør pigerne til en handelsvare i stedet for et menneske, siger Suzy Natana.

Ifølge FN’s børneorganisation, UNICEF, blev 52 procent af piger i Sydsudan i 2017 gift, inden de fyldte 18 år.

Verdens værste lande

 1. Zimbabwe

  Organisationen The Fund for Peace har i 2018 placeret Zimbabwe på 10. pladsen over fejlslagne eller skrøbelige stater. 
  Landet i det sydlige Afrika var i mange år regeret af diktatoreren Robert Mugabe, der førte landet ind i en nedadgående spiral med økonomisk krise. I 2017 blev Mugabe afløst af Emmerson Mnangagwa, men han har ikke formået at få landet på ret køl. 

 2. Afghanistan

  Det centralasiatiske land med 35 millioner indbyggere har konstant været i krig siden 1978. Først var det Sovjetunionen, som var i krig i landet, og efter terrorangrebet på World Trade Center i 2001 blev det en international koalition, der gik i krig med den militante Taliban-bevægelse i landet. Terrorangreb og bombninger sker med jævne mellemrum.

 3. Tchad

  På listen over skrøbelige stater, har Fund For Peace placeret landet Tchad på en 8.plads.

  I Tchad er børnedødeligheden en af verdens højeste: Hvert syvende barn dør, før det fylder fem år. Den forventede levealder i Tchad er 51 år.

  Store flygtningestrømme fra Darfur-konflikten i nabolandet Sudan presser også landet. 

 4. Sudan

  En heftig borgerkrig og en etnisk konflikt mellem den afrikanske og den arabiske del af befolkningen har bidraget til ustabiliteten i Sudan. 

  I den vestlige del af landet raser den såkaldte Darfur-konflikt, hvor det vurderes, at flere hundredetusinder har mistet livet.

  Landet blev delt i to i 2011, da nationen Sydsudan blev født. 

 5. Den Demokratiske Republik Congo

  Verdens 11. største land målt på areal - større end Grønland - kæmper med en lang række kriser på en gang.

  Væbnede konflikter, terrorangreb, flygtningekriser og jævnlige udbrud af dødeligt smitsomme sygdomme som ebola sikrer DR Congo en 5. plads.

 6. Den Centralafrikanske Republik

  Blodige opgør, et kejserrige, koloni, militærkup, diamanter, diktatorer, uran, religiøse konflikter, massegrave, borgerkrig, sexmisbrug, mislykket stat.

  Alle sammen ord man kan hæfte på landet Den Centralafrikanske Republik, der, ikke overraskende, ligger i det centrale Afrika.

  Både FN og Frankrig har fredsbevarende styrker i landet for at overvåge de skrøbelige forsøg på at få sikret stabilitet i landet. 

 7. Syrien

  Det Arabiske Forår blev startskuddet til krigen i Syrien, der har raset siden 2011.

  Flere end fem millioner mennesker er flygtet ud af Syrien, og mindst lige så mange lever som internt fordrevne i landet, vurderer Røde Kors. Den komplicerede konflikt involverer bl.a. regeringsstyrker, flere grupper af oprørere og terrorbevægelsen Islamisk Stat. 

  I april 2016 skønnede FN’s særlige udsending til Syrien, at 400.000 mennesker havde mistet livet i Syrien.

  I 2010 var Syrien placeret som nummer 48 på Fund for Peace' liste.

 8. Yemen

  Yemen er i mange år fejlagtigt blevet kaldt "Det lykkelige Arabien", men for tiden er der alt andet end lykkeligt i landet i bunden af Den Arabiske halvø.

  Yemen lider under en stedfortræderkrig, hvor Iran og Saudiarabien støtter hver sin part i en væbnet konflikt, der har splittet landet. Millioner af civile er fanget i konflikten, og landet er i forvejen et af verdens fattigste, så adgang til basale fødevarer og rent vand er også et enormt problem.   

 9. Somalia

  Det Østafrikanske land bliver rangeret lavt i katagorier som "uafhængighed i statsapparatet" og demografisk pres.

  Derudover er sikkerhedssituationen vurderet som meget dårlig. Somalia har i flere år været plaget af angreb fra terrorgrupper som den islamistiske Al-Shabaab.

 10. Sydsudan

  Bare to år nåede den unge nation at eksistere, før en borgerkrig brød ud i landet i 2013. Krigen har raset lige siden.

  Mord, voldtægt, brug af børnesoldater og forfærdelige overgreb er foregået i Sydsudan de seneste fem år.

  Krigen menes at have kostet titusinder livet. En fjerdedel af landets 12 millioner indbyggere er samtidig drevet på flugt.

  På listen over fejlslagne og skrøbelige stater scorer Sydsudan hele 113,4 ud af 120 point, der er maximum i Fund for Peace' opgørelse.