Udland

Senatorer i USA angriber Trump: Saudi-Arabien slipper afsted med mord

- Det er en skam, siger Donald Trump og undlader at straffe Saudi-Arabien for mordet på Khashoggi. Det er flere senatorer rasende over.

Senatorer i USA vil have, at USA tager kraftigt afstand fra Saudi-Arabien efter mordet på den saudiske journalist og systemkritiker Jamal Khashoggi.

Det sker, efter at præsident Donald Trump har sagt, at USA fortsat er på saudiernes side - og at mordet ikke skal have konsekvenser for Saudi-Arabien.

Det skriver CNN.

En af senatorerne er formanden for Senatets Udenrigsudvalg, republikaneren Bob Corker, der korser sig over Donald Trumps håndtering af sagen.

- Jeg troede aldrig, jeg skulle opleve den dag, hvor Det Hvide Hus arbejder som et PR-firma for Saudi-Arabiens kronprins, skrev han på Twitter tirsdag.

Trump: Verden er et farligt sted

Den barske kritik kommer, efter Det Hvide Hus tirsdag udsendte en pressemeddelelse kaldet "udtalelse fra præsident Donald J. Trump om at stå sammen med Saudi-Arabien".

- Verden er et meget farligt sted! skrev Donald Trump som en start, før han endnu en gang understregede, at den saudiske konge og kronprins afviser at have noget med mordet at gøre.

- Vi kommer nok aldrig til at kende alle detaljerne om Jamal Khashoggis mord. Men uanset hvad har vi et forhold til kongeriget Saudi-Arabien, skrev han.

Det er kun få dage siden, at USA's efterretningstjeneste CIA ifølge Washington Post vurderede, at netop kronprins Mohammed bin Salman selv beordrede mordet.

Men det rokker ikke ved Trumps støtte til Saudi-Arabien.

- Det er en skam, men det er, hvad det er, sagde Trump om mordet, før han rejste til Florida for at holde ferie henover den amerikanske højtid Thanksgiving.

Senatorer langer ud efter Trump

Men i Washington er sagen om Saudi-Arabiens rolle i mordet på Khashoggi, der boede i USA og skrev klummer for Washington Post, langt fra ovre.

Den republikanske senator Lindsey Graham, der ellers har stået last og brast med Donald Trump, mener, at USA er ved at miste sin rolle som moralens stemme på verdensscenen, som han tirsdag skrev på Twitter.

Også senator Rand Paul, der er medlem af Senatets Udenrigsudvalg, skrev flere opslag på Twitter om sin fortvivlelse over præsidentens støtte til saudierne.

- Præsidenten antyder, at Saudi-Arabien er det mindste af to onder i forhold til Iran og vil derfor ikke straffe Saudi-Arabien for det brutale drab og parteringen af en afhoppet journalist i deres konsulat. Det er jeg ikke enig i, skrev han.

- Det her er vist Saudi-Arabien først og ikke USA først, skrev han med henvisning til et af Donald Trumps faste slogans.

Våbenhandel afgørende for Trump

Også den tidligere præsidentkandidat for Republikanerne i 2012, Mitt Romney, råbte op og slog for sanktioner mod for Saudi-Arabien.

- Sanktioner behøver ikke at sætte en stopper for alliancen. De medfører reelle og smertefulde konsekvenser, skrev han på Twitter.

Men Donald Trump har indtil videre afvist sanktioner over for kongefamilien.

Præsidenten understregede i sin udtalelse, at det bedste for USA's økonomi er at bevare en god relation til Saudi-Arabien, der har lavet en aftale med USA om at købe våben for over 700 milliarder kroner og derudover investere over 2200 milliarder kroner i USA.

- Hvis vi var så dumme at annullere disse kontrakter, ville Rusland og Kina få enorm gavn af det. Og de ville gladeligt tage imod de nye handler, siger Trump.

- Det drejer sig om mord

Men selvom Trump afviser at tage endelig stilling til den saudiske kronprins' rolle i mordet på Khashoggi, kan han snart blive tvunget til det.

Bob Corker er medunderskriver på et brev, der forlanger af præsidenten, at han vurderer, om kronprins Mohammed bin Salman er ansvarlig for Khashoggis mord, og hvilke sanktioner kronprinsen i givet fald skal rammes af.

Donald Trump har 120 dage til at svare.

Men senatorer fra begge fløje af Senatet er ikke de eneste, der langer ud efter Donald Trump.

Khashoggi blev myrdet på et saudisk konsulat i Tyrkiet, og her er man forarget over, at USA's handelsforbindelser med Saudi-Arabien vejer tungere end at opklare et mord på en journalist og kendt kritiker af den saudiske kongefamilie.

- Det drejer sig om et mord. Man kan ikke sige "vores handel vil forøges, lad os dække over det, lad os ignorere det", siger den tyrkiske udenrigsminister, Mevlut Cavusoglu, onsdag morgen ifølge AP.

Donald Trump har ikke udtalt sig, siden han tirsdag tog på Thanksgiving-ferie i Florida.